unesco-seeklogo

Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i njegovi depadansi – Zbirka strane umetnosti u Dunavskoj ulici i Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima, zahvaljujući svojim stalnim postavkama omiljena je destinacija mnogih Novosađana i Novosađanki, kao i turista.

Muzej grada Novog Sada osnovan je 1954. godine i pripada kategoriji gradskih muzeja kompleksnog tipa, čija delatnost obuhvata razvoj grada od njegovog nastanka do savremenog doba.

Centralna zgrada Muzeja smeštena je na gornjem platou na Petrovaradinskoj tvrđavi, u objektu poznatom kao Topovnjača ili Mamulina kasarna koja je izgrađena 1775. godine kao jednospratna vojna kasarna.

U prizemlju zgrade se nalazi stalna postavka Petrovaradinska tvrđava u prošlosti koja prikazuje kontinuitet naseljavanja i vojnih utvrđenja na ovom lokalitetu, od praistorije do Prvog svetskog rata.

Na spratu je Studijska izložba Odeljenja za kulturnu istoriju, gde je predstavljen građanski život Novog Sada od polovine 18. veka do druge polovine 20. veka. Pored stilskog nameštaja i predmeta primenjene umetnosti, na izložbi se mogu videti dela poznatih umetnika – Save Šumanovića, Đorđa Jovanovića, Boška Petrovića, Milenka Šerbana i drugih.

Deo jedne od najvećih atrakcija Petrovaradinske tvrđave, podzemne vojne galerije, dostupan je za posetu, uz stručno vođenje vodičke službe Muzeja grada Novog Sada. Podzemne vojne galerije predstavljaju komunikacijski sistem na četiri sprata, zidan stepenasto sa raznovrsnim koridorima i prostorijama različitih namena i dimenzija, puškarnicama i svetlarnicima.

Prvi put će velikom interaktivnom multimedijalnom izložbom „Mileva: Mi smo stena” u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi svetskoj javnosti biti predstavljen život i značaj Mileve Marić Ajnštajn. Muzej na petrovaradinskoj steni koja natkriljuje Novi Sad preispitaće simboliku prezimena Ajnštajn (jedna stena) kroz izložbu koja je inspirisana Milevinim blistavim umom, a prikazana kroz umetničku prizmu autora dr Dušana Jovovića.

Scroll to Top