unesco-seeklogo

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave danas je svetionik kulture na Dunavu.

Podgrađe predstavlja arhitektonski barokni dragulj Novog Sada i jedno je od najvećih evropskih utvrđenja koje je građeno gotovo čitav vek, tokom 17. i 18. stoleća. Kamen temeljac današnje Petrovaradinske tvrđave postavljen je 1692. godine. O njenoj burnoj istoriji, legendama koje se vezuju za Tvrđavu i Podgrađe, ali i podzemnim vojnim galerijama, ponosno svedoči Petrovaradinski sat koji obrnutim kazaljkama pokazuje šta su vekovi doneli. Mala varoš nastala uz gotovo neosvojivu tvrđavu, postala je grad. Sada i jedno od središta kulture Novog Sada. Utvrde i kasarne sada su dom Muzeju Grada Novog Sada i Akademiji umetnosti, ateljeima i galerijama, a bedemi i vojni šančevi scenografija za dobro poznati evropski muzički festival.

Titula Evropske prestonice kulture doprinela je obnovi, te je Podgrađe, Gibraltar na Dunavu, ponovo zasijalo i zablistalo nakon 300 godina. Od prelaska iz 2021. u 2022. godinu, Podgrađe je postalo i sinonim za Doček u Novom Sadu. Umetnici i umetnici, posetioci i posetiteljke kulturnih dešavanja, zasigurno će ga smatrati i gradom knjige, tačnije povezivati ga sa manifestacijom Podgrađe, koja će se i ubuduće realizovati leti u okviru projekta Kaleidoskop kulture.

Spajajući vizuelnu i izvođačku umetnost, domaći i umetnici i umetnice iz celog sveta prirediće nam nezaboravne doživljaje 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Stižu čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade, sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova, di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu, Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi RepetitorObojeni programMonohrom i drugi.

Osim uzbudljivih muzičkih nastupa, Doček 31. decembra obeležiće Teslina svetlosna galerija koja će, kroz igru svetlosti, pokreta i zvukova interaktivnih audio-vizuelnih umetničkih intervencija, stvoriti potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada, Podgrađa, kao i Petrovaradinske tvrđave. U Podgrađu će se predstaviti Goran Despotovski, kao predstavnik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), sa interaktivnim video radom „Ogrlica” na maloj sceni, u Štrosmajerovoj, kao i Dejan Stojkov i Anđelko Popić sa umetničkim intervencijama u formi video-scenografije koja će biti prikazana na glavnoj sceni kod Beogradske kapije.

Scroll to Top