unesco-seeklogo

Nekada prvo lutkarsko pozorište u Srbiji i Vojvodini, danas je čuveno Pozorište mladih u srcu Novog Sada. Za više od osam decenija postojanja na scenu je postavljeno više od 300 naslova, odigrano više od 20.000 predstava koje je videlo blizu tri miliona gledalaca i gledateljki.

Pozorište mladih osnovano je 1932. godine kao Lutkarsko pozorište, pri Sokolskom društvu u Novom Sadu. Nastalo je iz Sokolske sekcije lutkara, koja je formirana 1930. godine, uz veliku podršku starešina Sokola, dr Vladimira Belajčića i dr Ignjata Pavlasa.

Dr Lazar Dragić, kasnije prvi pročelnik Pozorišta lutaka, poslat je najpre u Ljubljanu na kurs lutkarstva. Iz Ljubljane je stigla i prva velika pokretna pozornica, prvih 11 lutaka-marioneta kao i delo koje će biti izvedeno. Na pozornici montiranoj u zgradi Matice srpske, u vežbaonici Sokolskog društva, izvedena je prva predstava – „Kraljević iz podzemlja“.

Svoju salu Pozorište lutaka dobilo je 1936. izgradnjom Spomen-doma „Kralj Aleksandar I“, velelepnog i modernog zdanja izrađenog po projektu uglednog arhitekte Đorđa Tabakovića. Sala je imala 166 mesta, a napravljena je i nova pozornica.

Tokom Drugog svetskog rata pozorište nije radilo i pretrpelo je veliku štetu – lutke, scenografija, kostimi su uništeni ili ukradeni. Pod imenom Vojvođansko pozorište lutaka počelo je da radi odmah po završetku rata, ali uz velike teškoće. U pomoć je pritekao Žarko Vasiljević, tada upravnik Vojvođanskog narodnog pozorišta. Usledila je promena imena u Gradsko pozorište lutaka, zatim u Pozorište lutaka, da bi 1968. pozorište dobilo svoj današnji naziv.

Večernja, kasnije Dramska scena, počinje sa radom 1991. godine. Od tada u Pozorištu mladih postoje dve scene: Scena za decu i Dramska scena, a predstave se igraju u Velikoj i Maloj sali.

Za svoj rad Pozorište mladih dobilo je niz priznanja i nagrada, kako na domaćim, vojvođanskim i republičkim, tako i međunarodnim smotrama i takmičenjima.

Zvezde iz Londona, HÆLOS, pravo sa Bilbordove top liste stižu na Doček 7531. godine donoseći trip-hop zvuke u specijalni ambijent najstarijeg lutkarskog pozorišta u Srbiji, Pozorišta mladih, gde ćemo otkriti zašto baš ovaj bend ruši rekorde slušanosti na svim platformama.

Scroll to Top