unesco-seeklogo

Novosadska sinagoga u Jevrejskoj ulici jedna je od četiri sinagoge koje postoje u našoj zemlji, građena početkom dvadesetog veka u stilu mađarske secesije, prema projektu peštanskog arhitekte Lipota Baumhorna. Sa njene obe strane podignute su zgrade – levo nekadašnja jevrejska osnovna škola, a sa druge strane zgrada jevrejske opštine, a sve tri građevine i danas čine skladnu arhitektonsku celinu.

Sinagoga više nije aktivna, a u velelepnoj građevini se danas održavaju brojni muzički programi i predstave, jer je bivša molitvena dvorana izuzetno akustična. Podignuta je 1909. godine, a od 1991. uvrštena je u prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja i ima drugi stepen zaštite države Srbije.

Afrička R’n’B princeza, Nneka, koju porede sa Ališom Kiz i Erikom Badu, nastupa 13. januara u magičnom ambijentu novosadske sinagoge, zajedno sa novosadskim vizulenim umetnikom Dejanom Stojkovim, čiji će video-radovi upotpuniti njen nastup. Otkrićemo kako izgleda kada muzička i modna ikona iz Nigerije oboji sinagogu snagom glasa koji ju je doveo na evropske top liste za 50 umetnika i umetnica u usponu.

Scroll to Top