unesco-seeklogo

Osnovano davne 1861. godine, u tadašnjoj Carevini Austriji, kada je u Vojvodini već dugo postojala pozorišna tradicija, Srpsko narodno pozorište (SNP) tada je bilo simbol buđenja svesti i borbe za nacionalnu slobodu, a danas je jedna od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji.

Prvo profesionalno pozorište kod Srba osnovao je Jovan Đorđević koji je bio i njegov prvi upravnik. Ne sme se zaboraviti da je SNP iniciralo i osnivanje drugih kulturnih institucija, kao što su Sterijino pozorje (1956), Akademija umetnosti (1970) i Pozorišni muzej Vojvodine (1982). Posle Drugog svetskog rata, u Srpskom narodnom pozorištu osnovani su i Opera i Balet.

Danas ovde postoje tri scene, ona glavna i najveća sala, u koju staje blizu 1000 ljudi, nosi naziv po osnivaču Jovanu Đorđeviću, a tu su i Mala sala Pera Dobrinović i najmanja i najintimnija Kamerna scena.

Multižanrovska holandska muzička diva iranskog porekla, Sevdaliza, pravo sa prestižnih Berlin music video nagrada dolazi u Srpsko narodno pozorište gde priređuje ekskluzivni, spektakularni audio-vizuelni doživljaj na Dočeku 7531. Originalna eksperimentalna umetnica koja se opire svrstavanju u žanrove donosi doživljaj za sad i nikad više.

Scroll to Top