unesco-seeklogo

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava spada u red najočuvanijih i najlepših velikih fortifikacijskih objekata u Evropi, a pod zaštitu države stavljena je 1951. godine, od kada predstavlja kulturni simbol grada i turističku atrakciju. Na Tvrđavi se danas nalaze Muzej i Arhiv Grada Novog Sada, hotel i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika i umetnica, Akademija umetnosti, Astronomska opservatorija, Planetarijum i drugi sadržaji. Godinama se ovde održava i veliki muzički festival Exit.

Njena površina iznosi 112 hektara, a podzemne vojne galerije na četiri nivoa bile su dugačke nestvarnih 16 km. Tvrđava je imala „vodeni grad“, odnosno kanale između bedema koji su, prema potrebi punjeni vodom iz Dunava, kao i gornju tvrđavu, koja je danas turistička atrakcija. Kolosalno utvrđenje sa posadom je za tadašnju ratnu tehniku bilo neosvojivo, pa je nazvano Gibraltar na Dunavu.

Osim muzičkih nastupa, Doček 2023. u Novom Sadu obeležiće i spektakularne izložbe i drugi vizueln i programi – izložba „Mileva: Mi smo stena” inspirisana velikom srpskom naučnicom svetskog ranga, Milevom Marić Ajnštajn, u Muzeju grada Novog Sada, autora dr Dušan Jovović, kao i Teslina svetlosna galerija u okviru koje će svoje vizuelne radove na Tvrđavi prikazati Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti” i Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja.

Scroll to Top