unesco-seeklogo

Kulturna stanica Eđšeg

Kulturna stanica Eđšeg

Zdanje izuzetne lepote, izgrađeno 1890. godine, bilo je mesto okupljanja sve do momenta kada je, krajem 20. veka, palo u zaborav. Godine 2012. obnovljeno je uz pomoć sugrađana i sugrađanki, te sada, kao Kulturna stanica Eđšeg, otvara vrata svima koji žele da učestvuju u kreiranju performansa, izložbi, kamernih koncerata i drugih kreativnih sadržaja. Priča o Eđšegu počinje davne 1890. godine kada je čuveni arhitekta, Đerđ Molnar, projektovao ovo zdanje u čast 100 godina postojanja Streljačkog društva. Nakon toga sledi život krcat uzbudljivim događajima i neočekivanim prevratima.

U Eđšegu je osnovana „Streljačka družina” koja je predstavljala jedno od prvih udruženja građana. U njemu je održana i prva zanatsko-industrijska izložba, preteča današnjeg Novosadskog sajma. Mnogi Novosađani i Novosađanke su svojim prvim plesnim koracima ovladali upravo ovde, neki su na njegovim terenima uživali u košarkaškim utakmicama, a svi zajedno u njemu su kreirali komšijske priče koje se pamte. Posle Drugog svetskog rata, Eđšeg je prepušten zaboravu, te je zanemaren toliko da je krajem 20. veka bio gotovo razrušen. Ponovo je zablistao 2012. godine, kada je potpuno renoviran.

Nakon dobijanja titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad je upravljanje Eđšegom dodelio Fondaciji „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, pa je tako ovaj prostor postao prva kulturna stanica grada Novog Sada.

Scroll to Top