unesco-seeklogo

Doček 2022

Doček 2022 preobraziće se, u okviru „Dočeka”, u niz umetničkih programa inspirisanih likom i delom Nikole Tesle, koji je i sam iznašao put da proučavajući energiju napravi most između starog i novog, da staro preobrazi u novo, i tako doprinese jednoj od epohalnih promena u našoj civilizaciji. Inspirisani delom tog svetskog naučnika, prvog počasnog građanina Novog Sada, stvorićemo simbolički most između „stare” i „nove godine”. Kod mosta Duga, 31. decembra, Novosađani i njihovi gosti moći će da isprate 2021. godinu uz premijernu izvedbu pozorišne predstave posvećene Teslinom životu, a nakon nje da zajedno, u svetlosnoj povorci, odšetaju do Podgrađa tvrđave, kako bi tamo ušli u novu godinu kao deo jedinstvene multimedijalne izložbe posvećene Tesli. Ona će preobraziti naš uobičajeni doživljaj grada, koji će u novogodišnjoj noći i sam postati svetlosna galerija na otvorenom.

Iako nikada nije boravio u Novom Sadu, velikan svetske nauke, Nikola Tesla, bio je proglašen za prvog počasnog građanina Novog Sada, davne 1936. godine. Sada ga simbolički vraćamo Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture. Želimo da odamo počast Tesli kao poznatoj figuri svetske kulture, figuri koja u sebi objedinjuje različite vrednosti utkane u programe „Novog Sada – Evropske prestonice kulture”: pokretljivost, inovativnost, istrajnost, posvećenost i – energiju. U našoj nameri da slavimo vrednosti naših dvojnosti, osluškivali smo njegove reči: „Naše mane i naše vrline nisu odvojive, kao sila i materija. Ako se razdvoje, čovek više ne postoji”.

Kroz „Doček” se simbolički ostvaruju ideje o spojivim dvojnostima našeg (lokalnog i globalnog) sveta, o njihovom suživotu, o jedinstvu različitosti – između dva kalendara, dana i noći, svetlosti i tame, zvuka i slike, prošlosti i budućnosti, tradicije i savremenih tehnologija, koje povezuje jedinstvena energija, baš kao i kod Tesle. Barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave – obnovljenog posle trista godina zahvaljujući jednom od velikih infrastrukturnih projekata Evropske prestonice kulture – kroz veliku multimedijalnu izložbu će postati prostor susreta tih suprotnosti, koje će uvezati energija svetlosti. Istražujući svetlost kao životni princip koji uvezuje sve nivoe postojanja, evropski umetnici će kroz različite medije pretvoriti Podgrađe u prostor susreta koji nas izvodi iz svakodnevne rutine.

proba predstave tesla izumetnikBudući da „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, uz saradnju sa Gradom Novim Sadom, i sa najstarijim pozorištem u Srbiji, Srpskim narodnim pozorištem, nastoji da promeni postojeći koncept dočeka Nove godine, te da napuštajući u velikom delu ustaljeni koncept koncertnih događaja, pozicionira Novi Sad na regionalnu mapu jednom drugačijom proslavom 31. decembra, Novosađani će imati priliku da dočekaju Novu godinu uz premijernu izvedbu predstave Tesla, izumetnik. U Novom Sadu će se tim povodom okupiti neki od najznačajnijih domaćih umetnika: predstavu Tesla, izumetnik režira i dramatizuje Nebojša Bradić, po romanu Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama” koji je dobio najprestižniju regionalnu nagradu za književnost – NIN-ovu nagradu, dok muziku komponuje svetski poznata kompozitorka iz Novog Sada, Aleksandra Vrebalov, a za scenografiju zadužen Miodrag Tabački.

Pretvarajući svoj grad u veliku prazničnu pozornicu, Novosađani i njihovi gosti će, nakon održane predstave, formirati povorku koja će koja će duž mosta Duga spojiti dve obale Dunava i potom nastaviti kroz Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, gde je predviđeno otvaranje multimedijalnog festivala na otvorenom – Teslina svetlosna galerija. Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je uz veliku pomoć Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i u saradnji sa novosadskim Fakultetom tehničkih nauka, novosadskom Akademijom umetnosti i studiom za prostorni dizajn „Modelart arhitekti” omogućila grupi umetnika da Novosađane provede kroz inspirativne prostore baroknog gradića koji će biti preobraženi upečatljivim umetničkim intervencijama. Prostorne instalacije će otkriti različite aspekte svetlosti kao sredstva umetničkog izraza koji aktuelizuju različita Teslina otkrića, ali i Tesline neostvarene snove. Most Duga, stara zdanja u Beogradskoj ulici i sama Beogradska kapija – svi arhitektonski objekti kraj kojih će se prolaziti – u povorci će biti preobraženi u monumentalnoj igri svetlosti, pokreta i zvukova kroz fiksne, dinamičke, bežične i interaktivne audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući i trodimenzionalne projekcije.

svetlosni efekti lasera iznad gradaTeslina svetlosna galerija je proizvod kreativne sinergije više poznatih internacionalnih umetnika iz različitih gradova, bivših i budućih nosilaca titule Evropske prestonice kulture. Nagrađivani vizuelni umetnik, Petko Tančev dolazi iz bugarskog Plodviva (Evropska prestonica kulture, 2019). Ovaj umetnik uz pomoć najsavremenije tehnologije stvara virtuelne svetove koji remete našu uobičajenu percepciju fizičke stvarnosti. Ivan Marušić Klif deluje na hrvatskoj sceni medijske umetnosti kao jedan od istaknutih autora eksperimentalnog smera, i bio je direktor festivala svetlosti Vector Hack 2018. i 2020. godine u Rijeci (Evropska prestonica kulture, 2020 – 2021). Pored njih, za važan segment izložbe zadužen je italijanski umetnik Alberto Novelo (Alberto Novello), poznat po prenameni pronađenih ili dekontekstualizovanih analognih uređaja iz prošlosti (osciloskopi, rane gejming konzole, video-mikseri i laseri), u cilju istraživanja veze između zvuka i svetlosti u obliku kontemplativnih instalacija i performansa. Ovoj ekipi umetnika, koji svi, osim Ivana Marušića Klifa, prvi put gostuju u Srbiji, pridružiće se studenti scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dok je Milica Stojšić za Tesla svetlosnu galeriju obavljala posao kustosa i umetničkog kordinatora. Sinergija umetnika iz različitih delova Evrope je najbolja najava, kako za otvaranje Evropske prestonice kulture, tako i za raznolike programe koji će ispuniti godinu titule pod sloganom „Za nove mostove”.

Nakon vizuelnog spektakla koji će čitavo Podgrađe pretvoriti u svetlosnu pozornicu, događaj Tesla – svetlosna galerija nastaviće se nizom koncerata u novogodišnjoj noći, ali i 1. i 2. januara. U okviru tog muzičkog dela programa, kojim će se ovaj doček nadovezati na dosadašnju tradiciju proslave Nove godine i upotpuniti savremeni i eksperimentalni vizuelni ambijent proslave u Podgrađu, nastupiće domaći i regionalni izvođači među kojima su – novosadskoj publici dobro poznati – hrvatski elektropop dvojac Nipplepeople, beogradski bend „Kanda, Kodža i Nebojša”, kao i novosadski di-džej trio Noise Destruction, koji se okuplja posle 30 godina za ovu priliku. Dve večeri koncerata obeležiće i dva austrijska sastava – Elektro Guzzi koji svojom muzikom ispituje granice izvedbe uživo u domenu tehno muzike, ali i kultni dvojac Kruder&Dorfmeister poznat po svojim trip-hop remiksima pop i hip-hop pesama.

Scroll to Top