unesco-seeklogo

Нови Сад у нову годину ушао као истинска престоница културе

Нови Сад у нову годину ушао као истинска престоница културе

Нови Сад се већ на почетку 2018. године представио као српска, регионална и будућа европска престоница културе.

Спајајући елементе високе културе са популарном и масовном, откривајући нове локације, нова здања и извођаче, али и подсећајући на оне старе, више од 60.000 људи дочекало је две Нове године у Новом Саду, 31. децембра на 4 локације у првом режираном дочеку и 13. јануара на 38 локација уз више од 150 извођача.

Са уметницима и извођачима из бројних европских земаља, као и публиком из целог региона, Нови Сад је потврдио свој успешан пут ка титули Европске престонице културе 2021. године.

Велики продукцијски подухват, препуне концертне дворане, крцати музеји, најпосећенија дечија опера до сада, дирљив повратак Филхармоније младих у Новосадској синагоги, наступи најзначајнијих уметника са наших простора, али и младих нада домаће музичке сцене и до сада невиђена атмосфера Новог Сада донели су нову енергију овом граду и наду да култура може бити начин живота.

Нови концепт Фондације „Нови Сад 2021”, извођачи на потпуно неочекиваним локацијама и снага културе Новог Сада отварају нова врата, сарадњу са културним, образовним институцијама и креативним индустријама, али и велики туристички потенцијал новог бренда,  дочека две Нове године у Новом Саду.

Новосађани и бројни гости из региона и Европе у нову годину ушли су уз звуке Дарка Рундека, Плавог оркестра, С.А.Р.С.а, Џона Аквавиве, Креше Бенгалке и многих других 31. децембра, док су 13. јануара сведочили најбогатијем програму дочека у историји Новог Сада.

Будућом Европском престоницом културе пронели су се ритмови најразличитијих музичких праваца – од духовне и jazz музике, опере и филхармонијског оркестра, преко тамбураша, репа, попа, рокенрола, до експерименталне музике, techna и drum and bass-a.

Да су људи жељни културних догађаја и концептуално нових садржаја, показала је и чињеница да су улазнице за дочек 7526. године муњевитом брзином распродате и да су бројни програми за који је улаз био слободан били испуњени до последњег места.

 

Као увертира за 2021. годину када ће Нови Сад носити титулу Европске престонице културе, Фондација „Нови Сад 2021” почиње са грађењем капацитета дочека две Нове године, као будућих термина свечаног отварања и затварања.

Представљена кроз разлику два рачунања времена, као и два календара, грегоријанског и јулијанског, тако су и два програмска концепта дочека Нових година другачија.

Мост интеркултуралности у коме се преплићу делови високе и естетике и културе са популарном у коме висока култура добија нову публику, а популарна добија нове стандарде и вредности чинећи је бољом и квалитетнијом.

 

Наш суграђанин, мултиинструменталиста Слободан Тркуља и шкотско-ирски бенд Имар, публици су приредили најлепши музички доживљај у ноћи Дочека и подигли све на ноге.

Поноћ су Новосађани дочекали уз концептуални звук и аутентични сценско-музички доживљај састава Laibach и њихову креацију “Тако је говорио Заратустра”, а Зоран Предин и Матија Дедић подстакли су најлепше успомене на музичке хитове са простора бивше Југославије уз нове обраде и аранжмане.

У Студију М Душан Свилар је уз осијечке и новосадске тамбурашке саставе направио фантастичну атмосферу у склопу првог културног пројекта између Новог Сада и Осијека који је био град кандидат за Европску престоницу културе 2020. године, а права привилегија била је слушати Дивну Љубојевић и Калиопи.

Никола Врањковић је у крцатом Новосадском позоришту представио своју ауторску музику и текстове, посетиоци у Герила бару проводили су се уз Марчела, а публици су се представили и Peaceful Warriors у Стартит Центру, Сара Ренар и Ана Ћурчин у Културном центру Новог Сада, а Јосип А Лисац и Доџо у Дому Б-612.

Сјајна атмосфера владала је и у Галерији Матице српске уз експерименталне звуке састава Bloom, у холу Железничке станице уз наступ културно-уметничких друштава, као и у западном холу СПЕНС-а где су доминирале акробације и привукле пажњу публике свих генерација.

Журке посвећене електронској, реп и drum and bass музици у простору новог Youth creative polis-а, СКЦ Фабрици, Firchie Think Thank студију и Quarteru, трајале су до раних јутарњих часова уз позната имена домаће и европске DJ сцене.

Фондација „Нови Сад 2021’’ као организатор догађаја, направила је велики продукцијски подухват, док су у исто време, за многе младе људе створене прилике да се представе – не само као извођачи или аутори, већ и као реализатори у продукцији, менаџери или угоститељи.

Снажна културна димензија, догађаји по којима се Нови Сад препознаје и разликује, као и прилике које се стварају за младе људе, градећи мостове културе, заправо представљају највећи легат рада Фондације „Нови Сад 2021’’ на путу до године титуле европске престонице културе.

 

Scroll to Top