unesco-seeklogo

Одабрани уметници који ће учествовати на свечаном отварању Европске престонице културе

Одабрани уметници који ће учествовати на свечаном отварању Европске престонице културе

Нови Сад ужурбано се припрема за 2022. годину када ће постати Европска престоница културе. У циљу даљег подизања капацитета локалне сцене и фокусирања на новосадске уметнике, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” у јулу је расписала Јавни позив за одабир уметника/извођача који ће учествовати на церемонији свечаног отварања – 13. јануара, те је комисија одабрала десеторо уметница и уметника који ће учествовати у представи Зенитеум :: 2022, у оквиру Дочека

Право учешћа на Јавном позиву имали су професионални глумци, певачи, плесачи, као и акробате и циркуски уметници, па су тако одабрани: Славица Вучетић, Јелена Ђулвезан, Леа Јевтић, Милица Шећеров, Невена Ковачевић, Марина Аратиновић, Емилија Милосављевић, Огњен Мићовић, Лазар Петровић и Тома Крижнар.

Као један од продукционо најкомплекснијих подухвата у програму Европске престонице културе, церемонија свечаног отварања замишљена је као спектакуларни извођачки културни догађај под називом Зенитеум :: 2022, чији је аутор један од најважнијих фигура словеначке и регионалне уметничке сцене, реномирани европски редитељ и постгравитациони уметник, Драган Живадинов.

Ова представа за своје протагонисте има велика имена српске науке – математичаре Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Математика је централна тема сценарија Зенитеума :: 2022, сагледана као оруђе и језик који човеку омогућава да опише своје духовно остварење. На церемонији ће се певати у славу науке и уметности, у име културе.

Наслов представе-славља Зенитеум :: 2022 потиче од транснационалног уметничког покрета зенитизма који је установио уметник и уредник часописа Зенит, Љубомир Мицић (1895 – 1971). У свом међународном часопису он је обликовао модернистичку уметност између два светска рата, а одјеци његовог рада осетили су се у Београду, Загребу, Паризу, Берлину, Милану и Москви.

Како је раније најављено, Нови Сад ће се као Европска престонице културе 2022. године представити са више од 1500 културних догађаја и 4000 локалних, националних и интернационалних уметника, у укупно осам програмских лукова. Од тога, више од 1700 европских и светских уметника из преко 45 земаља причаће причу Српске Атине, кроз визуру заједничких европских вредности, али и изазова. Више о програмском концепту можете прочитати овде.

 

Фото: В. Величковић

Scroll to Top