unesco-seeklogo

Градска концертна дворана

Градска концертна дворана

Да Европска престоница културе мења културни живот града, па и да се уписује у његову историју, говори и изградња Градске концертне дворане, прве у историји Новог Сада. Специфичност овог дугоочекиваног простора за концерте јесте и то што је један од ретких примера у Европи који спаја и две важне институције – Музичку и Балетску школу.

Модерно здање Градске концертне дворане на Булевару цара Лазара тако је постало и дугоочекивани дом за ове две школе са богатом традицијом, које су однеговале генерације младих талената. Музичка школа „Исидор Бајић” је добила своје пребивалиште после више од једног века, а Балетска школа након 70 година.

На функцији уметничког директора Градске концертне дворане нашао се Стефан Миленковић, један од најславнијих светских виртуоза на виолини, који се овим поводом, након дуге иностране каријере, вратио у Србију, односно у Нови Сад. Миленковић је изразио велики ентузијазам поводом новог простора за креативно изражавање младих уметника и уметница, јер ће ово бити место на којем ће им, осим квалитетног образовања, бити пружена и прилика да се упознају и наступају са великим именима класичне музике.

Градска концертна дворана простире се на 15.000 квадратних метара. Највећа сала поседује 480 места, а ту су и две мање, са 250, односно 180 места, чиме се значајно проширују концертни капацитети у граду.

Један од највећих џез пијаниста данашњице, Tigran Hamasyan, из Јерменије стиже у Европску престоницу културе 13. јануара на Дочек 7531. године. Нова и прва у историји Новог Сада, Градска концертна дворана засијаће као никада до сада на наступу добитника престижне европске Ехо џез награде на догађају који се не пропушта.

Scroll to Top