unesco-seeklogo

Подграђе Петроварадинске тврђаве

Подграђе Петроварадинске тврђаве

Подграђе Петроварадинске тврђаве данас је светионик културе на Дунаву.

Подграђе представља архитектонски барокни драгуљ Новог Сада и једно је од највећих европских утврђења које је грађено готово читав век, током 17. и 18. столећа. Камен темељац данашње Петроварадинске тврђаве постављен је 1692. године. О њеној бурној историји, легендама које се везују за Тврђаву и Подграђе, али и подземним војним галеријама, поносно сведочи Петроварадински сат који обрнутим казаљкама показује шта су векови донели. Мала варош настала уз готово неосвојиву тврђаву, постала је град. Сада и једно од средишта културе Новог Сада. Утврде и касарне сада су дом Музеју Града Новог Сада и Академији уметности, атељеима и галеријама, а бедеми и војни шанчеви сценографија за добро познати европски музички фестивал.

Титула Европске престонице културе допринела је обнови, те је Подграђе, Гибралтар на Дунаву, поново засијало и заблистало након 300 година. Од преласка из 2021. у 2022. годину, Подграђе је постало и синоним за Дочек у Новом Саду. Уметници и уметници, посетиоци и посетитељке културних дешавања, засигурно ће га сматрати и градом књиге, тачније повезивати га са манифестацијом Подграђе, која ће се и убудуће реализовати лети у оквиру пројекта Калеидоскоп културе.

Спајајући визуелну и извођачку уметност, домаћи и уметници и уметнице из целог света приредиће нам незаборавне доживљаје 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Стижу чувени британски трио Kosheen, затим добитници БРИТ награде, састав Stereo MC’s, миљеник берлинских клубова, ди-џеј Biesmans, један од највећих и најпопуларнијих вокалних састава на свету, Perpetuum Jazzile, али и чувени домаћи алтернативни бендови РепетиторОбојени програмМонохром и други.

Осим узбудљивих музичких наступа, Дочек 31. децембра обележиће Теслина светлосна галерија која ће, кроз игру светлости, покрета и звукова интерактивних аудио-визуелних уметничких интервенција, створити потпуно нови амбијент барокног драгуља Новог Сада, Подграђа, као и Петроварадинске тврђаве. У Подграђу ће се представити Горан Деспотовски, као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), са интерактивним видео радом „Огрлица” на малој сцени, у Штросмајеровој, као и Дејан Стојков и Анђелко Попић са уметничким интервенцијама у форми видео-сценографије која ће бити приказана на главној сцени код Београдске капије.

Scroll to Top