unesco-seeklogo

Музеј града Новог Сада

Музеј града Новог Сада

Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави, као и његови депаданси – Збирка стране уметности у Дунавској улици и Завичајна збирка у Сремским Карловцима, захваљујући својим сталним поставкама омиљена је дестинација многих Новосађана и Новосађанки, као и туриста.

Музеј града Новог Сада основан је 1954. године и припада категорији градских музеја комплексног типа, чија делатност обухвата развој града од његовог настанка до савременог доба.

Централна зграда Музеја смештена је на горњем платоу на Петроварадинској тврђави, у објекту познатом као Топовњача или Мамулина касарна која је изграђена 1775. године као једноспратна војна касарна.

У приземљу зграде се налази стална поставка Петроварадинска тврђава у прошлости која приказује континуитет насељавања и војних утврђења на овом локалитету, од праисторије до Првог светског рата.

На спрату је Студијска изложба Одељења за културну историју, где је представљен грађански живот Новог Сада од половине 18. века до друге половине 20. века. Поред стилског намештаја и предмета примењене уметности, на изложби се могу видети дела познатих уметника – Саве Шумановића, Ђорђа Јовановића, Бошка Петровића, Миленка Шербана и других.

Део једне од највећих атракција Петроварадинске тврђаве, подземне војне галерије, доступан је за посету, уз стручно вођење водичке службе Музеја града Новог Сада. Подземне војне галерије представљају комуникацијски систем на четири спрата, зидан степенасто са разноврсним коридорима и просторијама различитих намена и димензија, пушкарницама и светларницима.

Први пут ће великом интерактивном мултимедијалном изложбом „Милева: Ми смо стена” у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави светској јавности бити представљен живот и значај Милеве Марић Ајнштајн. Музеј на петроварадинској стени која наткриљује Нови Сад преиспитаће симболику презимена Ајнштајн (једна стена) кроз изложбу која је инспирисана Милевиним блиставим умом, а приказана кроз уметничку призму аутора др Душана Јововића.

Scroll to Top