unesco-seeklogo

Српско народно позориште / Мала сала

Српско народно позориште / Мала сала

Основано давне 1861. године, у тадашњој Царевини Аустрији, када је у Војводини већ дуго постојала позоришна традиција, Српско народно позориште (СНП) тада је било симбол буђења свести и борбе за националну слободу, а данас је једна од најважнијих културних институција у земљи.

Прво професионално позориште код Срба основао је Јован Ђорђевић који је био и његов први управник. Не сме се заборавити да је СНП иницирало и оснивање других културних институција, као што су Стеријино позорје (1956), Академија уметности (1970) и Позоришни музеј Војводине (1982). После Другог светског рата, у Српском народном позоришту основани су и Опера и Балет.

Данас овде постоје три сцене, она главна и највећа сала, у коју стаје близу 1000 људи, носи назив по оснивачу Јовану Ђорђевићу, а ту су и Мала сала Пера Добриновић и најмања и најинтимнија Камерна сцена.

Мултижанровска холандска музичка дива иранског порекла, Севдализа, право са престижних Berlin music video награда долази у Српско народно позориште где приређује ексклузивни, спектакуларни аудио-визуелни доживљај на Дочеку 7531. Оригинална експериментална уметница која се опире сврставању у жанрове доноси доживљај за сад и никад више.

Scroll to Top