unesco-seeklogo

Новосадско позориште

Новосадско позориште

Újvidéki Színház, односно Новосадско позориште, основано је 1974. године са идејом да помогне очувању културног идентитета Мађара у Војводини. Адреса у Јована Суботића врло брзо постаје место на којем су расле неке велике озбиљне позоришне приче. Временом је Новосадско позориште постало не само место окупљања мађарске елите, него и једно од најрелевантнијих позоришних адреса у Србији и региону.

Током тешких деведесетих, позориште се издвојило необичном позоришном поетиком која је наговештавала неке нове позоришне обрисе. У Новосадско позориште долазили су најбољи редитељи и редитељке, а само позориште било је део највећих позоришних фестивала у региону – Стеријиног позорја, Битефа, али и оних у Сегедину, Печују, Темишвару, Умагу, Марибору, Охриду, Скопљу, Подгорици и Сарајеву, са којих се најчешће враћало с наградама. Овде је покренут и фестивал Синергија, фестивал језичких мањина света.

Све представе које се играју на мађарском језику увек имају и симултани превод на српски.

Виртуози класичне музике Шихан Ванг и Ке Ма задивили су свет, а сада долазе на Дочек, 13. јануара, и спремају ексклузивни наступ у Новосадском позоришту. Како звучи спој некадашњег чуда од детета које сада осваја прве награде широм Европе и докторандкиње Лондонске краљевске академије – открићемо на наступу који ће се дуго памтити.

 

 

Scroll to Top