unesco-seeklogo

Синагога

Синагога

Новосадска синагога у Јеврејској улици једна је од четири синагоге које постоје у нашој земљи, грађена почетком двадесетог века у стилу мађарске сецесије, према пројекту пештанског архитекте Липота Баумхорна. Са њене обе стране подигнуте су зграде – лево некадашња јеврејска основна школа, а са друге стране зграда јеврејске општине, а све три грађевине и данас чине складну архитектонску целину.

Синагога више није активна, а у велелепној грађевини се данас одржавају бројни музички програми и представе, јер је бивша молитвена дворана изузетно акустична. Подигнута је 1909. године, а од 1991. уврштена је у просторно културно-историјску целину од великог значаја и има други степен заштите државе Србије.

Афричка R’n’B принцеза, Nneka, коју пореде са Алишом Киз и Ериком Баду, наступа 13. јануара у магичном амбијенту новосадске синагоге, заједно са новосадским визуленим уметником Дејаном Стојковим, чији ће видео-радови употпунити њен наступ. Открићемо како изгледа када музичка и модна икона из Нигерије обоји синагогу снагом гласа који ју је довео на европске топ листе за 50 уметника и уметница у успону.

Scroll to Top