unesco-seeklogo

Реформаторска црква

Реформаторска црква

Данашња Реформаторска црква у Шафариковој улици изграђена је 1865. године у неоготичком стилу, по пројекту познатог новосадског градитеља Георга Молнара, на простору некадашње пијаце сена. Ентеријер је простран и може да прими 650 посетилаца и посетитељки. На источној страни брода цркве смештен је хор са оргуљама.

Занимљивост која се везује за ову грађевину јесте постојање само једног симбола на њој – витлејемска звезда на звонику цркве. Нема више ниједног сакралног симбола на цркви због Калвиновог принципа по којем се избегава свака врста иконографије. Проповеди и богослужења данас се овде одржавају на српском и мађарском језику, а врата су осим за вернике и вернице на службама, отворена за све.

Лајко Феликс (Lajkó Félix), један од најпризнатијих world music виолиниста у Европи, приредиће аутентични музички угођај у јединственој игри светла и сенки у Реформаторској цркви, 13. јануара на Дочеку 7531. године. Виолиниста панонског сензибилитета који је очарао свет представиће сву лепоту виолине, цитре и традиционалних жичаних инструмената у амбијенту какав се може доживети само током Дочека. Наступ Лајка Феликса у Реформаторској цркви неоготичког стила употпуниће видео-сценографија редитеља Александра Николића.

Scroll to Top