unesco-seeklogo

Дочек Нове године у Подграђу: сви детаљи прославе 31. децембра

Дочек Нове године у Подграђу: сви детаљи прославе 31. децембра

Нови Сад као Европска престоница културе затвара титуларну 2022. годину уз Дочек, несвакидашњи уметнички и продукцијски програм који ће осветлити барокни амбијент Подграђа Петроварадинске тврђаве. Најбољи европски тренд бренд у области културе 2021. године биће организован по шести пут у Новом Саду, кроз спој визуелне и извођачке уметности.

Публика ће 31. децембра на неколико бина уживати у музичком програму: на главној сцени испред Београдске капије у 21 час програм отвара Perpetuum Jazzile, а након њих концерт ће одржати Kosheen од 23 часа и ди-џеј Biesmans који ће наступити пола сата после поноћи. Такође, на сцени смештеној на Тргу проте Михалџића од 22 часа публика ће слушати Stereo MC’s, а од 23:30 Мими Мерцедес. На сцени у Штросмајеровој улици наступиће Монохром са почетком у 22 часа, Репетитор у 23 часа, док ће Обојени програм свој концерт почети пола сата после поноћи.

Тесла светлосна галерија и ове године оживљава Подграђе кроз рад самосталних уметника међу којима су Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, Горан Деспотовски као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и други.

Улаз на програме 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве је слободан, а за посетиоце ће у Подграђу бити обезбеђени пунктови са пићем и храном. Такође, биће обезбеђени и мобилни тоалети.

 

Привремена измена режима саобраћаја

Због организације и реализације Дочека доћи ће до привремене забране одвијања саобраћаја у Подграђу Петроварадинске тврђаве, односно у Београдској улици, од Трга владике Николаја до пута за Тврђаву, у Штросмајеровој улици, Улици проте Михалџића, Владимира Назора и Улици Лисинског, као и до затварања дела паркинга на горњем платоу Петроварадинске тврђаве, у Петроварадину. Због привремене забране одвијања саобраћаја, биће измењене и трасе аутобуских линија 3, 3а, 9, 9а, 60, 61, 62, 63, 64 и 69. Привремена измена режима саобраћаја важи од 29. децембра 2022. у 8 часова до 2. јануара 2023. године у 18 часова.

Милутин и Милева као почетак и крај године титуле Европске престонице културе

Милева и Милутин били су централне личности свечаног отварања Европске престонице културе, 13. јануара ове године, кроз спектакл „Зенитеум”. Тада је отворена и изложба инспирисана Миланковићевим делом „Милутин: Време и васељена”, да би сада тај круг био затворен изложбом „Милева: Ми смо стена”, као круном титуларне године, када ове две изложбе представљају једну целину. Док је кроз програм „Милутин: Време и васељена” чувено здање Студија М добило потпуно нови изглед, сада је то учињено и са 1.200 квадрата обновљеног дела Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави где ће бити постављена изложба „Милева: Ми смо стена”.

Током последњег дана 2022. године, али и током новогодишње ноћи, одржаће се бројна стручна вођења кроз изложбе „Милева: Ми смо стена” и „Милутин: Време и васељена”. Улаз на обе изложбе је слободан, али је неопходна пријава. Обе изложбе биће отворене 1. и 3. јануара од 12 до 20 часова, док ће „Милутин: Време и васељена” бити отворена и 2. јануара.

Ексклузивни партнер изложбе „Милева: Ми смо стена” је Ерсте банка.

Фото: Марко Пудић, Владимир Величковић

Scroll to Top