unesco-seeklogo

Digital art – TWO

Digital art – TWO

Презентација „Digital Art –TWO” аутора The Iwano Project Foundation ће бити одржана 13. јануара од 20 до 24 часа у простору G-Point Медиjа Центра, на првом спрату СПЕНС-а (поред Галерије Мацут).

На неколико великих монитора ће у три концептна блока бити пуштане HD пројекције са укупно око 200 digital art радова, уз најаву аутора.

Аутори овог пројекта су Александар Педовић и Марија Чобан.

Александар Педовић – визуелне уметности, дизајн

Organic Digital Art-In-Motion COLORS (I)

– Прва награда на Mixer Фест-у у БГ

Organic Digital Art-In-Motion COLORS (II)

-Ново за MMXXIII

Од органске стварности до дигиталних виртуелних апстракција брзим кретањем, у XXI C Technological Reneisance

Уметничко дело Александра Педовића засновано је на зрелом визуелном искуству и на известан иновативан начин је пионирско у нашој средини. Лишен је реално утемељених извора и настаје на основу слободне перцепције. Нема оквира, већ је створен и креће се као слободна светлост и оставља дигиталне трагове претворене у геометрију тренутка, који видимо. Уметник одлучује када да заустави ток дигиталног рада и остави слику, сцену у времену и простору. Кретање, померање фокуса, целовитост и излазак из једне векторске целине у другу предуслов је за развој нових визуелних елемената које она формира у свом раду. Резултати ликовног рада Александра Педовића су монументални по уговору и слободни у простору. Његова уметност је витална, а у променљивости постоји слобода.

-Препорука редовног професора Факултета примењених уметности у Београду Марка Лађушића

Марија Чобан – академски уметник, графичар

Наш живот је креација наше уметности…
Арт пројекат из визуелних уметности – дигитал арт, је наставак вишегодишњег истраживања на пољу класичних графичких техника, са активним искораком у дигиталне технологије XXI C, при чему су фазно, слојевито поштовани принципи прочишћеног минимализма до нивоа једноставних плошних, двобојних површина које се сучељавају у специфичном динамичком односу, градећи нову перцепцију.

Користећи пажљиво селекционисане визуелне детаље – узорке из реалног органског окружења, системском дигиталном трансформацијом идући ка минимализму, градим нову естетску форму која је у оквиру симболичких односа две комплементарне топло-хладне површине, при чему се отварају бројне опције трансформације и надоградње.

Поента је издвојити већини неприметну визуелну информацију, и од ње вишеструком трансформацијиом добити оригиналну арт креацију, која се може презентовати на више медија – дигитално и аналогно, кроз дигитал принт, па је стога примерена актуелном времену….

Марија Чобан је свој изузетан графички таленат пренела на изградњу дигиталног записа насталог из транспонованог фотографског извора. Избор мотива је стручно формиран на основу утемељеног академског искуства.

Филтрирање, одбацивање небитних и оцењивање структура чине савршену дигиталну целину какву никада не можемо имати у фотографији, једноставна, графичка обрада извора даје градирани приказ. Мислим да условљеност великог уметничког искуства у једном медију омогућава богатство различитих третмана у другом медију и као логичан след одваја записе, дигиталне отиске Марије Чобан од његовог узрока, фотографије, реализма мотива.

-Препорука редовног професора Факултета примењених уметности у Београду г. Марка Лађушија

Scroll to Top