odabrani umetnici

Odabrani umetnici koji će učestvovati na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture

Novi Sad užurbano se priprema za 2022. godinu kada će postati Evropska prestonica kulture. U cilju daljeg podizanja kapaciteta lokalne scene i fokusiranja na novosadske umetnike, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u julu je raspisala Javni poziv za odabir umetnika/izvođača koji će učestvovati na ceremoniji svečanog otvaranja – 13. januara, te je komisija odabrala 10 umetnika koji će učestvovati u predstavi Zeniteum :: 2022, u okviru Dočeka.

Pravo učešća na Javnom pozivu imali su profesionalni glumci, pevači, plesači, kao i akrobate i cirkuski umetnici, pa su tako odabrani: Slavica Vučetić, Jelena Đulvezan, Lea Jevtić, Milica Šećerov, Nevena Kovačević, Marina Aratinović, Emilija Milosavljević, Ognjen Mićović, Lazar Petrović i Toma Križnar.

Kao jedan od produkciono najkompleksnijih poduhvata u programu Evropske prestonice kulture, ceremonija svečanog otvaranja zamišljena je kao spektakularni izvođački kulturni događaj pod nazivom Zeniteum :: 2022, čiji je autor jedan od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umetničke scene, renomirani evropski reditelj i postgravitacioni umetnik, Dragan Živadinov.

Ova predstava za svoje protagoniste ima velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Matematika je centralna tema scenarija Zeniteuma :: 2022, sagledana kao oruđe i jezik koji čoveku omogućava da opiše svoje duhovno ostvarenje. Na ceremoniji će se pevati u slavu nauke i umetnosti, u ime kulture.

Naslov predstave – slavlja Zeniteum :: 2022 potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizma koji je ustanovio umetnik i urednik časopisa Zenit, Ljubomir Micić (1895 – 1971). U svom međunarodnom časopisu on je oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata, a odjeci njegovog rada osetili su se u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Kako je ranije najavljeno, Novi Sad će se kao Evropska prestonice kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, u ukupno osam programskih lukova. Od toga, više od 1700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Srpske Atine, kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova. Više o programskom konceptu možete pročitati ovde.

Foto: V. Veličković