Дочек 2023. је у Подграђу: Програм и сатница

Нови Сад ће своју аутентичну интеркултуралност поново прославити кроз Дочек, најбољи европски тренд бренд у области културе 2021. године, номинован за најбољи европски фестивал за 2022. годину, који ће у Српској Атини бити организован по шести пут.

Другу годину заредом, Дочек је измештен са главног градског трга у Подграђе Петроварадинске тврђаве, где ће се 31. децембра, кроз сарадњу музичара и музичарки и визуелних уметника и уметница, тај барокни драгуљ претворити у потпуно нови амбијент. Музички програм ће се одржавати на три сцене у Подграђу, док ће се визуелни програм одвијати и на самој Тврђави, као и у Студију М.

Нови Сад је једини град који ће у нову годину ући са чак три несвакидашње изложбе инспирисане великим српским научницима светског ранга – Милевом Марић Ајнштајн, Милутином Миланковићем и Николом Теслом. Нове праксе развијене на пољу новомедијских уметности, у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, омогућиле су да Дочек у Новом Саду, тог 31. децембра, буде посебан доживљај због другачијег визуелног искуства. На три локације блистави умови науке и њихово стваралаштво поново ће засијати кроз уметност.

Улаз је слободан за све музичке наступе, изложбе и друге визуелне програме у Подграђу, на Петроварадинској тврђави и у Студију М.

 

САТНИЦА / 31. децембар

21.00
Perpetuum Jazzile / Главна сцена, код Београдске капије

22.00
STEREO MC’s / Велика сцена, Трг Проте Михалџића
Монохром / Мала сцена, Штросмајерова

23.00
Kosheen / Главна сцена, код Београдске капије
Репетитор / Мала сцена, Штросмајерова

23.30
Мими Мерцедес / Велика сцена, Трг Проте Михалџића

00.30
Biesmans / Главна сцена, код Београдске капије
Обојени програм / Мала сцена, Штросмајерова

01.30
Рођени / Велика сцена, Трг Проте Михалџића

 

Визуелни програм / 31. децембар

„Милева: Ми смо стена” у Музеју града Новог Сада, аутора др Душана Јововића / пријава за стручна вођења

„Милутин: Време и васељена” у Студију М, аутора др Душана Јововића / пријава за стручна вођења

Теслина светлосна галерија у Подграђу и на Петроварадинској тврђави: Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, Горан Деспотовски као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и други

Ексклузивни партнер изложбе „Милева: Ми смо стена” је Ерсте банка.

 

 

Спајање визуелне уметности и музике, као универзалних језика које сви разумемо, издваја Дочек, а самим тим и Нови Сад као град који ће Новосађанима и Новосађанкама, као и гостима и гошћама града пружити јединствени аудио-визуелни доживљај, како 31. децембра, тако и 13. јануара.