odabrani umetnici

Одабрани уметници који ће учествовати на свечаном отварању Европске престонице културе

Нови Сад ужурбано се припрема за 2022. годину када ће постати Европска престоница културе. У циљу даљег подизања капацитета локалне сцене и фокусирања на новосадске уметнике, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” у јулу је расписала Јавни позив за одабир уметника/извођача који ће учествовати на церемонији свечаног отварања – 13. јануара, те је комисија одабрала десеторо уметница и уметника који ће учествовати у представи Зенитеум :: 2022, у оквиру Дочека

Право учешћа на Јавном позиву имали су професионални глумци, певачи, плесачи, као и акробате и циркуски уметници, па су тако одабрани: Славица Вучетић, Јелена Ђулвезан, Леа Јевтић, Милица Шећеров, Невена Ковачевић, Марина Аратиновић, Емилија Милосављевић, Огњен Мићовић, Лазар Петровић и Тома Крижнар.

Као један од продукционо најкомплекснијих подухвата у програму Европске престонице културе, церемонија свечаног отварања замишљена је као спектакуларни извођачки културни догађај под називом Зенитеум :: 2022, чији је аутор један од најважнијих фигура словеначке и регионалне уметничке сцене, реномирани европски редитељ и постгравитациони уметник, Драган Живадинов.

Ова представа за своје протагонисте има велика имена српске науке – математичаре Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Математика је централна тема сценарија Зенитеума :: 2022, сагледана као оруђе и језик који човеку омогућава да опише своје духовно остварење. На церемонији ће се певати у славу науке и уметности, у име културе.

Наслов представе-славља Зенитеум :: 2022 потиче од транснационалног уметничког покрета зенитизма који је установио уметник и уредник часописа Зенит, Љубомир Мицић (1895 – 1971). У свом међународном часопису он је обликовао модернистичку уметност између два светска рата, а одјеци његовог рада осетили су се у Београду, Загребу, Паризу, Берлину, Милану и Москви.

Како је раније најављено, Нови Сад ће се као Европска престонице културе 2022. године представити са више од 1500 културних догађаја и 4000 локалних, националних и интернационалних уметника, у укупно осам програмских лукова. Од тога, више од 1700 европских и светских уметника из преко 45 земаља причаће причу Српске Атине, кроз визуру заједничких европских вредности, али и изазова. Више о програмском концепту можете прочитати овде.

 

Фото: В. Величковић