unesco-seeklogo

Tesla – svetlosna galerija (TVRĐAVA)

Kroz jedinstvenu igru svetla i zvuka, intraktivne audio-vizuelne umetničke instalacije, Tesla – svetlosna galerija stvara potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada. U novogodišnjoj noći prošetajte do Sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, zatim uđite u tunel, a posetite i park i Planerarijum, jer ih osvetljavaju instalacije umetnika dr um. Monike Bilbije Ponjavić, Đorđa Popovića, Miloša Martinova i Bom Solutions. Tesla – svetlosna galerija uključuje i studente sa Akademije umetnosti i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Novi Sad će 31. decembra obeležiti jedan istorijski trenutak kada će po prvi put čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi biti osvetljen umetničkim projekcijama i proširenom realnošću. Na taj način obeležje grada, staro tri veka, biće povezano sa Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada zahvaljujući kome je u prošlosti Srpska Atina bio jedan od prvih osvetljenih gradova Evrope a danas ponosni nosilac titule UNESCO kreativni grad u oblasti novomedijskih umetnosti.

Inspiracija za koncept Tesla – svetlosne galerije su Tesline misli, navike, uverenja i životne odluke. U neobičnoj biografiji ovog jedinstvenog čoveka, posebno se ističe njegov odnos prema umetnosti i ljubav prema književnosti. Činjenica da je Nikola Tesla imao fotografsko pamćenje, da je većinu svojih izuma sprovodio direktno, bez nacrta, te da je znao šest velikih dela svetske književnosti napamet postala je okosnica svih radova koje čine Tesla svetlosnu galeriju. U pitanju su Faust (Gete), Gorski vijenac (Njegoš), Božanstvena komedija (Dante), Čajld Harold (Bajron), Evgenije Onjegin (Puškin) i Hamlet (Šekspir), koji su poslužili ne samo kao inspiracija nego i kao podloga i osnova za stvaranje novih umetničkih dela.

Triptih posvećen Tesli sačekaće vas na izlasku iz tunela koji povezuje Podgrađe i Petrovaradinsku tvrđavu. Kroz Teslin um i ljubav prema broju tri i jednoj golubici provešće vas Tijana Jevrić i Milica Blešić.

U video radu, omažu nemom filmu i progresivnom 19. veku, Ivana Janošev nam predstavlja proces stvaranja umetnika, praveći paralelu između umetnosti i nauke.

Park predstavlja ambijentalnu celinu posvećenu Teslinom značajnom otkriću – neonu – i pomenutim remek delima svetske književnosti. U ovom neobičnom prostoru kontemplacije, koji su za nas stvorili i oživeli dr Monika Bilbija Ponjavić i Miloš Martinov, imaćete priliku da čujete i vidite fragmente dela koja je Tesla toliko voleo.

Segmenti koji se realizuju u Planetarijumu, u saradnji su sa Komitetom za razvoj svemirskog programa, kao i Astronomskim društvom Novi Sad. Planetarijum postaje prostor u kom se spajaju svetlosni i zvučni efekti sa književnošću i univerzumom. Kontemplirajući pod zvezdanim nebom publika će moći da doživi Teslin mikrokosmos kroz tekstualne fragmente dela koje je Tesla znao napamet, citate, komentare na dela i zanimljivosti. Na taj način ćemo stvoriti unikatan prostor promišljanja za svakog posetioca Tesla – svetlosne galerije.

Upoznajte umetnike:

dr um. Monika Bilbija Ponjavić, multimedijalni umetnik i scenski dizajner. Završila je arhitekturu, teatrologiju, teoriju dramskih i audio-vizuelnih umetnosti i scenski dizajn na univerzitetima u Banjaluci, Amsterdamu, Helsinkiju, Beogradu i Novom Sadu. Realizovala brojne porjekte, izlagala samostalno i grupno, od čega posebno izdvaja Praško kvadrijenale.

Miloš Martinov, dizajner zvuka. Rođen u Novom Sad gde je završio i master dizajna zvuka na Akademiji umetnosti. Iza sebe ima dugačku, svetsku karijeru DJa, producenta i edukatora, ali i brojne projekte u sferi dizajna zvuka i kompozicije muzike za umetničke projekte.

Ivana Janošev, rediteljka. Rođena je Novom Sadu gde je diplomirala i masterirala multimedijalnu režiju na Akademiji umetnosti. Režirala je sedam pozorišnih predstava, snimala i montirala više kratkih video radova. Trenutno priprema svoj prvi dugometražni film.

Tijana Jevrić, multimedijalna umetnica. Završila je Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Realizovala je brojne projekte, publikacije, samostalne i grupne izložbe u Srbiji i inostranstvu, od kojih se posebno izdvaja Ars Elektronika.

Dejan Stojkov je mladi novosadski vizuelni umetnik koji istražuje svet umetnosti kroz proces stvaranja, predstavljanja i implementacije u raznim oblicima kao što su fotografija, video i animacija. Stvarajući različite vizualne sadržaje, njegov rad se može videti u kulturno umetničkim događajima, muzičkim festivalima i spotovima, kratkim filmovima, filmovima i raznim umetničkim manifestacijama.

Đorđe Popović, grafički inženjer i strastveni zaljubljenik u primenjenu fotografiju i videografiju, može se pohvaliti impozantnim portfoliom koji obuhvata preko hiljadu video radova tokom protekle decenije. Kroz bogato iskustvo, stekao je duboko razumevanje ovih disciplina, a posebno se ističe u kreiranju hologramskih instalacija i mapiranih projekcija. Kroz svoje VJ nastupe, uspeva da oživi publiku na velikim događajima, deleći binu sa svetski poznatim muzičarima.

Milica Blešić, studentkinja je Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je već imala priliku da se predstavi pred novosadskom publikom na Kaleidoskopu kulture 2020. godine. Takođe, Milica je bila i deo tima koji je kreirao animacije za izložbu Muzeja grada Novog Sada pod nazivom Ženska strana Grčkoškolske ulice.

Jovana Dugonjić je strudentkinja četvrte godine scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koja se aktivno bavi prostorom i muzikom, stvarajući je i reintrepretirajući.

Scroll to Top