unesco-seeklogo

Svetski vitruoz na violini Robi Lakatoš za Doček 7527. u Novom Sadu

Svetski vitruoz na violini Robi Lakatoš za Doček 7527. u Novom Sadu

On svojom svestranošću, autentičnošću i posebnom veštinom spaja klasičnu, džez i narodnu muziku i ostavlja bez daha publiku širom planete. U Srpskom narodnom pozorištu 13. januara nastupiće jedan od najpoznatijih svetskih violinista, Robi Lakatoš, u sklopu Dočeka 7527. i Novosađanima će prirediti maestralan koncert.

Genij na violini, koga nije lako žanrovski definisati, kombinuje sjajnu tehniku, čudesnu improvizaciju sa svojim grandioznim talentom i šarmom što ga čini jednim od najmoćnijih umetnika današnjice.

Rođen 1965. godine, u legendarnoj porodici romskih violinista, potomaka Janoša Biharija – „kralja violinista“, još kao dete ulazi u svet muzike, a sa devet godina ima svoj javni debi kao prva violina u jednom romskom bendu. Muziciranje Robija Lakatoša sazrevalo je u njegovoj porodici, ali se unapređivalo i na Konzervatorijumu „Bela Bartok” u Budimpešti, gde osvoja prvu nagradu za klasičnu violinu 1984. godine.

U stvaralaštvu posebnu važnost pridaje tradiciji kulturnog nasleđa Roma. U momentima kada se klasična muzika stopi sa čudesnim ritmovima romskih Mađara, publika se „trese“ od uzbuđenja te se ne suzdržava od dugih aplauza. Nakon Lista i Bramsa koji su koristili narodnu muziku u svojim kompozicijama, Robi Lakatoš pravi vrtloge muzičke strasti te budi želju među ljubiteljima dobre muzike da se virtuoznost nikad ne završi.

Noć, kada samo Novi Sad dočekuje 7527. godinu biće rezervisana za „đavoljeg violinistu“, onog čija se vatra nikada ne gasi.

 

Scroll to Top