unesco-seeklogo

Doček 7527. na 40 lokacija u gradu

Doček 7527. na 40 lokacija u gradu

Da je kultura način života i da se bogatstvo različitosti oduvek negovalo u Novom Sadu, dokaz je tome da će Novosađani i njihovi gosti i ovog 13. januara imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu i koncertima, u sklopu Dočeka 7527. koji će biti realizovani u večernjim satima, isključivo u zatvorenim prostorima, širom grada na više od 40 lokacija.

Novi Sad će tokom jedne večeri ugostiti evropska imena raznolikih muzičkih pravaca i poznate domaće umetnike, te će tako 13. januara klasična i duhovna muzika, rok, elektronska, pop, pank, rege, hip hop i upotpuniti proslavu drugog Dočeka u gradu i opravdati epitet jedinstvenog koncepta po kom je Novi Sad prepoznatljiv.

Buduća Evropska prestonica kulture predstaviće najveće virtuoze violine današnjice.

Roman Simović, koncert-majstor Londonske filharmonije nastupiće u Sinagogi, dok će čuveni Robi Lakatoš u Srpskom narodnom pozorištu predstaviti najznačajnije improvizacije u kojima kombinuje džez, klasičnu muziku i mađarsku romsku muziku.

Novosađani i gosti Novog Sada imaće priliku da uživaju u prepoznatljivom zvuku koji spaja tradicionalno i moderno, ali i u savršenoj izvedbi muzičara Sanje Ilića i grupe Balkanika koji će nastupiti u Pozorištu mladih.

Na repertoaru Dočeka 7527. naći će se i ime dive moćnog glasa Lene Kovačević, miljenice domaće publike koja će publici prirediti koncert u sali NIS-a.

Pravi muzički specijalitet za ljubitelje hard rok/punk rok ritmova biće nastup Atomskog skloništa u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“ kao i program koji će biti održan na novosadskom Spensu uz kultne domaće bendove Partibrejkers i Ritam nereda. Njima će se u maloj sali Spensa pridružiti i Planet of Zeus, jedan od vodećih bendova u Grčkoj.

S druge strane, takođe na Spensu, u zapadnom holu, svojevrsni cirkuski kabare, Kabare Bre, izvešće cirkuski umetnici iz Novog Sada.

U najstarijem nacionalnom teatru najmlađima će premijerno biti izvedena opera za decu „Baš Čelik”, prema motivima jedne od najpoznatijih srpskih bajki, u izvođenju trupe „Visoko C” kojima će se kao specijalna gošća priključiti na sceni i poznata novosadska glumica Jovana Balašević.

Sana Garić, talentovana umetnica sugestivnog ženskog vokala i Bitipatibi poneće publiku koja poseti ova dva koncerta u Kulturnom centru Novog Sada na posebno muzičko putovanje.

 

docek 2019 djordje miljenovic

 

Velika sala Novosadskog pozorišta biće rezervisana za Đorđa Miljenovića (Skaj Vikler), Šamrok bar ugostiće Nemesis – ženski ded metal bend, dok će ove godine, elektronsku eksperimentalnu muziku predstaviti Second Dream: Benjamin Fehr b2b Sloxxx koji će nastupiti u Matici srpskoj.

Publika će se „vratiti korenima“ na „Bek to d ruts“ zabavi u Hali 4 Novosadskog sajma gde će nastupiti velike svetske trens zvezde: lajv ektovi Etnika & Pleadans (Italija/Španija), E-mantra (Rumunija) i di džej Adept (Rusija).

Novim Sadom proneće se i rege ritam jer će čuveni Del Arno Bend nastupiti takođe u sklopu Dočeka 7527. u Studiju M. Istim povodom, publici će najlepše želje poželeti i jedan od najboljih beogradskih bendova Zemlja gruva koji će nastupiti u kulturnoj stanici Svilara.

Prepoznatljive vojvođanske hitove Baneta Krstića i Garavog sokaka slušaćemo u maloj sali Srpskog narodnog pozorišta.

Grupa Vrum će u Novosadskom pozorištu izvesti koncert „Erotizam“  koji se bavi najjavnijom tabu temom u istoriji čovečanstva, dok će novosadski ansambl Serboplov prirediti jedinstven doživljaj svim ljubiteljima tradicionalne muzike u Kulturnom centru „Mladost“ Futog. Poljski džez muzičar Pjotr Damasjevič nastupiće i u sklopu Dočeka 7527. ovoga puta u kafeu Absolut.

Svi obožavatelji lika i dela neprikosnovene Merlin Monro, ovog 13. januara imaće priliku da uživaju u svojevrsnom nastupu Miss Monroe, jedne od najtraženijih imitatorki dive Merilin Monro u maloj sali Pozorišta mladih, dok će se energična Sajsi EM SI ovog 13. januara fanovima „obraćati“ uz podršku di džeja BKO u Gerila baru. Neobičan spoj tradicionalnog, balkanskog melosa, veselog ritma i energičnih nastupa koji karakteriše muziku srpsko-hrvatsko-crnogorskog sastava MaiKA, novosadska publika imaće priliku da čuje 13. januara u sali Studio M-a.

U Muzeju Vojvodine biće izveden koncert duhovne horske muzike „Iznad istoka i zapada“ uz Hor novosadskog Univerziteta i Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“.

Novosadski Blubrdsi u narodu poznatiji kao Plavi Ptičić,  jedan je od najboljih kaver bendova sa ovih prostora nastupiće u Bulevar Buks-u 13. januara. Istim povodom, publika će imati priliku i da uživa u Galeriji Matice srpske u mjuziklu „Ko se boji Isadore Dankan”, u režiji Gee Gojak. Vokalno instrumentalni solista Loran Prokopić uz pratnju pijaniste i kompozitora Davida Klema nastupiće u Američkom kutku. Poznati novosadski bend Josip A Lisac, bend Čičini čvorci kao i di džej Smuk nastupiće u sklopu drugog novogodišnjeg slavlja u Domu Be612. U susret jubileju, Osnovna muzička škola „Josip Slavenski” održaće koncert u Spomen zborci Pavla Beljanskog. Popularni beogradski rep sastav „Prti Be Ge“ ovom prilikom nastupiće u novosadskom klubu MED.

Ovo je deo programa koji nas 13. januara u Novom Sadu čeka na Dočeku 7527. godine.

Više informacija o programu i satnicama događaja potražite na: https://docek.net/.

Oba Dočeka budući su termini ceremonija svečanog otvaranja i zatvaranja 2021. godine, godine u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.

 

Scroll to Top