unesco-seeklogo

Električni orgazam: Proslava 41 godine rada 13. januara

Električni orgazam: Proslava 41 godine rada 13. januara

Od benda oformljenog za samo jednu svirku do 41 godine rada. Jedan od najdugovečnijih rok sastava na ovim prostorima, Električni orgazam, proslaviće svoj jubilej u okviru onlajn Dočeka 7529, na platformi visitns.rs, 13. januara. Osnovani baš tog datuma, 1980. godine u kafani „Mornar“ danas iza sebe imaju skoro 20 albuma i bezbroj koncerata. Jedni od začetnika novog talasa na prostoru bivše Jugoslavije i izvođača na čuvenom albumu „Paket aranžman“, karijeru su započeli sa bendom Hipnotisano pile, čiji su članovi sami sebi bili predgrupa kao Električni orgazam na svirci u beogradskom SKC. Taj nastup jasno je pokazao kom sastavu predstoji svetla budućnost.

O impresivnoj karijeri kultne muzičke grupe i predstojećem koncertu u Novom Sadu u okviru Dočeka 7529. razgovarali smo sa frontmenom i osnivačem Električnom orgazma Srđanom Gojkovićem Giletom. 

Ove godine, tačno 13. januara proslavljate 41 godinu rada. Sada kada se osvrnete šta vam je najjači utisak i postoji li nešto što biste možda drugačije uradili?

Ne bih ništa menjao, sve je bilo onako kako i treba da bude, a najveći utisak je to da smo mi u stvari još uvek tu posle 41 godine. Niko to nije planirao. Mi smo, kad je bend nastao, zapravo mislili da će to biti samo za jednu svirku, nismo imali u startu neku veliku ambiciju, ali evo sada kada čovek pogleda u retrovizor i vidi da je prošla 41 godina to izgleda onako kao neka ozbiljna kilometraža, što i jeste bila. Bilo je tu i uspona i padova i lepih i tužnih događaja, to je jedan čitav život. U okviru ljudskog veka, da toliko svirate u istom rokenrol bendu, na ovim našim teritorijama, ne znam ni ja sam kako smo to uspeli, ali izgleda da jesmo.

Koji nastup biste možda najviše istakli za ove četiri decenije?

Bilo je dosta dobrih koncerata u svim fazama i na samom početku i do skoro. Ali ja uvek na to pitanje odgovorim da je koncert sa The Rolling Stones u Beogradu 2007. godine bilo kao neko ostvarenje dečijeg sna, jer mi smo kao klinci odrasli na Stonsima, naročito smo Banana, Ljube i ja veliki fanovi.

Deo ste ovogodišnjeg onlajn Dočeka, sve je u toku prošle godine prešlo na onlajn platforme, kako vi vidite tu ideju?

Pa iskreno ne može ništa da zameni direktan kontakt sa publikom. Mi ovo radimo prvi put i to je uvek izazov i zanimljivo je kada radiš nešto što nikada nisi za 40 godina, tako da je sa jedne strane i zabavno. Mi smo svakako željni svirke, jer smo prošle godine, iz poznatih razloga, uspeli samo dva koncerta da održimo, što je nezapamćeno u našoj karijeri. Nadam se da će se situacija sa virusom uskoro smiriti i da ćemo što pre moći da sviramo u direktnom kontaktu sa ljudima.

Kako gledate na Novi Sad i novosadsku publiku? Sigurno da postoji razlika danas u odnosu na publiku sa početka vaše karijere tokom osamdesetih godina?

To možemo da kažemo za svaki grad i Beograd i Zagreb, svi su se menjali, mada smo mi oduvek imali taj neki poseban odnos prema Novom Sadu i uvek smo voleli da sviramo i super su nam bili koncerti pred novosadskom publikom. Dosta albuma smo snimali tokom devedesetih, tako da sve najbolje o Novom Sadu.

Kako ga vidite kao Evropsku prestonicu kulture što će biti 2022. godine?

Mislim da je Novi Sad to apsolutno zaslužio i da je to jedna sredina sa jako dugačkom tradicijom kulture i da je to svakako jedno veliko priznanje i za Novi Sad i za Srbiju.

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture.

Pored Električnog orgazma, 13. januara nastupiće poznati violinista Stefan Milenković sa Vasilom Hadžimanovim i kamernim orkestrom Kamerata akademika, bend Buč Kesidi, reper Surreal, bend Džezva & Džezvica, mlada violinistkinja Lana Zorjan, Novosadski duvački kvintet, sopran Agota Vitkai Kučera sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević, hor Sveti Stefan Dečanski sa gudačkim orkestrom Orfelin, dok će najmlađi uživati u Operi za decu Udruženja umetnika „Visoko C”.

Scroll to Top