unesco-seeklogo

Doček 2022. u Novom Sadu uz laserske, muzičke i video senzacije

Doček 2022. u Novom Sadu uz laserske, muzičke i video senzacije

Specijalne svetlosne instalacije, vizuelni efekti i performansi i saradnja multimedijalnih umetnika i muzičara i to u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao jedne od najbolje očuvanih fortifikacija u Evropi, stvoriće potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada za Doček 31. decembra u okviru Tesline svetlosne galerije.

Po prvi put u Srbiji biće predstavljene neke od evropskih svetlosnih instalacija, umetničkih radova i tehničkih uređaja, podižući kapacitete produkcije ovakvih događaja po ugledu na velike evropske zemlje poput Nemačke i Holandije.

Teslina svetlosna galerija predstaviće umetničke radove uz više od 100 rasvetnih uređaja postavljenih konceptualno duž mosta Duga i više od 30 lasera na Beogradskoj kapiji, uz posebnu tehniku koja će premijerno biti korišćena za lasersko iscrtavanje na Petrovaradinskoj tvrđavi i 13 profesionalnih projektora na šest lokacija u Podgrađu.

ulaz u podgrađe sa laserskim instalacijama

Kroz dizajn svetla i videa multimedijalnog umetnika dr Petka Tančeva iz Bugarske, muzičku kompoziciju Miroslava Novakova i scenski pokret, čija je autorka Staša Kukić, svečano otvaranje Tesline svetlosne galerije prikazaće različite aspekte Teslinog života, njegovog odnosa prema svetu, ali i načina na koji je taj svet nepovratno promenio.

svetlosni efekti lasera iznad grada
„Ceo tim je uložio mnogo truda u ovo, ali mislim da nas je sve ujedinila zajednička svrha – da stvorimo nešto smisleno, da svojim likovnim alatima ispričamo priču o Tesli i da kombinujemo naša raznovrsna umetnička iskustva i pozadine. Kada je u pitanju moj vizuelni rad, moj opšti pristup je bio da umetnički interpretiram priču o Tesli i njegovom odnosu prema svetlosti. Trudio sam se da se držim podalje od doslovnog ilustrovanja, već da radim na suštini i da stvorim prostor za publiku u kome mogu da budu inspirisani, kao što sam ja bio“, rekao je Tančev, pored kog u Novi Sad stižu još dva evropska multimedijalna umetnika, dr Alberto Novelo iz Italije i Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, čiji će rad biti svetlosni performans „Trzaj u krajoliku“.

„Ono što sam za sad vidio je sjajno i vjerujem da će publika biti zadovoljna. Raditi na otvorenom usred zime je uvijek zahtjevno, no uz ovakvu podršku mislim da neće biti nikakvih problema. Festivali svjetla su u zadnjih 10-15 godina od malih festivala prerasli u mainstream događaje u Evropi“, rekao je Klif, dobitnik nagrade Praškog kvadrijenala 2019. godine, čije su instalacije fokusirane na pozorište, performanse i audio-vizuelne forme, dok su Novelovi radovi predstavljeni u muzejima u Parizu, Madridu, Rimu, ali i na brojnim evropskim muzičkim manifestacijama poput Amsterdam Dance Event, Bijenala u Veneciji i drugih.

Zajedno sa evropskim umetnicima, na vizuelnom identitetu Tesline svetlosne galerije, radi dr Milica Stojšić uz studente Scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, povezujući tako lokalnu i evropsku scenu, uz jedinstveno iskustvo za mlade, novosadske umetnike koji imaju priliku da budu deo jednog od najvećih događaja u gradu.

„Kada sam pre dve godine pozvana da budem umetnička direktorka Dočeka, prva stvar koju sam shvatila je da mi treba da se bavimo ne samo koncertima već događajima. Iako Doček obuhvata koncerte, scenski dizajn svakog od tih događaja jednako je važan kao i muzičari koji u sklopu njih nastupaju. U tom smislu, vidim da Teslina svetlosna galerija na najbolji mogući način nastavlja ovu liniju promišljanja Dočeka, i da, crpeći inspiraciju iz Teslinih ideja i vizija, ali i autentičnog ambijenta Podgrađa, gradi novi prostor događaja“, rekla je Stojšić.

brendirani vizual u crnom krugu berlim slovima Doček je i inverzno Novi Sad

U okviru Dočeka 31. decembra, program je inspirisan velikim naučnikom Nikolom Teslom, kao prvim počasnim građaninom Novog Sada, na ulasku u godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Tokom 31. decembra najpre će kod mosta Duga biti premijerno izveden deo predstave „Tesla izumetnik“, u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, koja uključuje i publiku, formirajući povorku koja će svojim prolaskom, buditi i simbolički osvetliti most Duga, do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde počinje Teslina svetlosna galerija, koja traje do 1. januara. U okviru Tesline svetlosne galerije, pored multimedijalnih umetnika, posebnom audio-vizuelnom doživljaju doprineće nastupi domaćih i evropskih muzičara, koji će sada biti potpuno drugačiji, zahvaljujući svetlosnim instalacijama. Među njima su Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Kanda Kodža i Nebojša, značajna imena elektro scene iz Austrije – Kruder i Dorfmajster Elektro Guzzi, potom Minilinija, Noise Destruction i drugi.

U okviru Tesline svetlosne galerije za sve posetioce biće postavljeni i šankovi sa toplim pićima i napicima, mobilni toaleti, a u Podgrađu će biti otvoreno i nekoliko ugostiteljskih objekata, uz brojne sadržaje.

Mapu sa tačnim lokacijama Tesline svetlosne galerije u Podgrađu možete pronaći na linku: https://docekns.rs/mapa/

Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS.

Detaljne informacije, satnicu i lokacije u okviru Dočeka 31. decembra i 13. januara možete pronaći na sajtu Dočeka.

Ulaz na sve događaje 31. decembra i 1. januara će biti slobodan, a strogo će se poštovati epidemiološke mere koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja.

 

Foto: NSEPK, V. Veličković

Scroll to Top