unesco-seeklogo

Izložba „Novosađani biraju“ u Galeriji Matice Srpske

Izložba „Novosađani biraju“ u Galeriji Matice Srpske

U susret godini Evropske prestonice kulture u Novom Sadu izložba „Novosađani biraju“ biće otvorena 17. decembra u Galeriji Matice srpske, simbolično u 20.22 časa.

Jedna od ključnih kulturnih institucija u Novom Sadu, započinje godinu titule Evropske prestonice kulture izložbom koja će na potpuno novi način predstaviti kolekciju Galerije Matice srpske čija su dela sada birali Novosađani i Novosađanke iz različitih sfera – kulture, obrazovanja, nauke, privrede, sporta, ali i različitih nacionalnosti i veroispovesti, koji upravo pokazuju raznolikost svojstvenu Srpskoj Atini.

„Ovo je za mene bilo najličnije i najintimnije dosadašnje iskustvo u Galeriji Matice srpske koja uvek rado otvara svoja vrata, ali ovo je bilo nešto posebno. Nije bilo lako izabrati umetničko delo u tom moru predivnih slika, ali ja sam pratila svoju intuiciju“, rekla je jedna od učesnica na projektu, modna dizajnerka, Zaga KalMar.

Menadžerka projekta, Milica Milošević, istakla je da se na ovom projektu radilo nekoliko meseci, tačnije više od 20 sati u muzejskim depoima.

„Neki od učesnika su naši dugogodišnji saradnici i prijatelji, a pojedini su po prvi put ušli u prostor Galerije. S obzirom da se u kolekciji Galerije Matice srpske nalazi preko 10.000 umetničkih dela, ovaj zadatak bio je izazovan, ali i izuzetno lep, kako za Novosađane, tako i za kustose i konzervatore“, rekla je Milošević.

zgrada Galerije Matice Sprske, slikana odozdo

Ova izložba, koja je uvertira u godinu titule Evropske prestonice kulture, trajaće tokom čitave 2022. sve do 31. decembra.

„Jako nam je drago što godinu titule Evropske prestonice kulture započinjemo izložbom „Novosađani biraju“. Ono što je važno spomenuti jeste da Evropska prestonica kulture ima bogatu saradnju sa Galerijom Matice srpske kroz gotovo sve platforme u samoj godini obeležavanja titule“, rekla je programska direktorica Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Sara Vuletić.

Izložba je priča Novosađana i Novosađanki o njihovom životu, detinjstvu i željama, reflektovana kroz odabrana dela iz Galerijskog depoa, sa idejom da se kroz ovakav model izlaganja prikaže da je muzej mesto za sve i da prostor Galerije i njena kolekcija, viđeni očima građana, mogu biti jedna od mogućih slika nacionalne likovne umetnosti novijeg doba.

unutrašnji prostor galerije Matice Srpske

„Postoje izložbe koje ostavljaju trag u instituciji i u životima kustosa i građana kakva je ova izložba „Novosađani biraju“. Drago mi je što smo još jednom pokazali da mi jesmo otvorena ustanova, da mi jesmo mesto gde živi kultura, umetnost, nasleđe, ali mi jesmo i mesto gde živi sreća“, rekla je upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Na izložbi će biti prikazano 41 umetničko delo iz kolekcije Galerije koje su birali: Miljana Pavlović, Igor Ćujić, Ranko Rajović, Robert Čoban, Dragana Zgonjanin Bosić, Agota Vitkai-Kučera, Slobodan Trkulja i Nikodima Trkulja, Andrej Šibanov, Marija Stobord Šibanova, Dejan Ćurčić, Jasmina Vukašinović, Zaga KalMar, Danijela Ivanović, Viktor Til, Milesa Milinković, Duško Stojanović, Maja Boškić, Pavle Sekeruš, Milorad Stošljević, Vera Kopicl, Andrija Nikitović, Uroš Krstin, Mihail Dudaš, Vitomirka Trebovac, Aleksandar Dujin, Boško Lučar, Predrag Bogovac, Andrija Gerić, Vladimir Kopicl, Zorica Pejić, Tijana Prodanović, Gvozden Perković, Marija Vasić, Aleksandar Frank, Oto Horvat, Emina Salai Elor, Savo Ilić, Jasmina i Nemanja Kovačić, Bojana Karavidić, Vesna Latinović i Momčilo Popov.

Izložbu prati srpsko-engleski katalog sa tekstovima upravnice Galerije Matice srpski,  dr Tijane Palkovljević Bugarski, književnika, Vladimira Kopicla i koordinatorke projekta, Milice Milošević, kao i sa izjavama svih učesnika projekta.

Projekat i izložbu Novosađani biraju omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradska uprava za kulturu i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

 

 

Foto: Arhiva GMS, V.Veličković

Scroll to Top