unesco-seeklogo

Vreme i vaseljena: Izložba inspirisana Milutinom Milankovićem od 13. januara u Studiju M

Vreme i vaseljena: Izložba inspirisana Milutinom Milankovićem od 13. januara u Studiju M

Spektakularna izložba „Vreme i vaseljena” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, uokvirena pričom o velikanu srpske i svetske nauke Milutinu Milankoviću, kroz prizmu umetnosti.

Izložba će biti otvorena 13. januara u holu Studija M, u 18 časova. Istog dana biće realizovano kustosko vođenje kroz izložbu u terminu od 18 do 19 sati, dok postavku možete pogledati do ponoći.

Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je dr Dušan Jovović, autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac Milankovićevog života i dela, kojim se bavi preko pedeset godina.

Izložba se bavi pojmom vremena kroz vekove, kao i međusobnim odnosom čoveka, duha i nauke. Autori izložbe Dušan Jovović i Aleksandar Petrović su kao temelj, na kojem stoji ova postavka, iskoristili lik i delo proslavljenog srpskog naučnika Milutina Milankovića. Ovaj veliki naučnik, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu, ostvario se u nizu disciplina: matematici, meteorologiji, klimatologiji, astronomiji, geologiji, geogizici, geografiji i građevinarstvu. Kao naučnik, bavio se velikim pitanjima koji čine praosnov svih civilizacija: zakonima osunčavanja, smenom godišnjih doba i utvrđivanjem pouzdanog kalendara. Tvorac je revidiranog julijanskog kalendara, poznatog kao Meletijin ili novojulijanski, i najprecizniji je kalendar u odnosu na tropsku godinu.

Naučnik Milanković je putovao kroz „vasionu i vekove”, a u čast njegovih dostignuća u astronomiji, jedan krater na strani Meseca koju ne vidimo nazvan je „Milanković”, a po njemu je dobio ime još jedan krater na Marsu. Njegova poznata knjiga, koju mnogi smatraju jednim od najbolje napisanih naučno-popularnih dela, Kroz vasionu i vekove, objavljena je 1928. godine, baš u Novom Sadu, u časopisu Letopis Matice srpske, najstarijem književnom časopisu u Evropi koji se u kontinuitetu izdaje do danas. Milankovićeva knjiga poslužila je kao ideja vodilja za izložbu, kao i za celokupnu koncepciju „Dočeka”.

„Vreme i vaseljena” je interaktivna multimedijalna izložba koja prati Milankovićeve kreativne naučne opsesije. Prostor u kojem se izložba realizuje biće potpuno građevinski i scenografski adaptiran kako bi se publika usmerila preko stepenica i tunela kroz njene sadržaje. Posetioce očekuju veoma atraktivna izložbena rešenja obeležena različitim optičkim iluzijama, praćena 3D zvučnim šumovima, animiranim celinama, neočekivanim kretnjama. Virtuelne ljudske figure u pokretu su smeštene u prostoru, aparati koji zvone analognim zvukom mešaju se sa digitalnim zvukom okoline i samom zvučnom bojom govore o protoku vremena…

Izložba „Vreme i vaseljena” evocira ranu istoriju čovečanstva, duše pokojnika koje se uspinju preko sedam ili devet stepenika do Ozirisovog prestola, preko monumentalnih stepeništa kakva nalazimo u Angkor-Vatu, Maču Pikčuu i brojnim grčkim hramovima. Kroz vinčansku kulturu traga se za porukom harmonije, saglasnosti, ravnoteže, simfonije, povezanosti neba i zemlje.

Razrešenje izložbe je rekonstruisana radna soba Milutina Milankovića, koju je opisao na sledeći način: „Moja soba za rad je samo skromno, ali ugodno utočište. Tu, zaštićeno dvostrukim bedemima od ostalog sveta, osećam se neopisivo dobro, tu čitam, razmišljam, sanjam, katkad i dremam… Opazim li Mesec, ja se popnem do njega i šetam po njegovoj površini da izbliza vidim ono što me je na Mesečevim mapama zainteresovalo. Pojavi li se koja planeta, ja odletim do nje da bih rezultate mojih matematičkih ispitivanja o klimi planeta kontrolisao na licu mesta.”

Posetioci će u ovoj začaranoj sobi moći da pogledaju uporedni prikaz svih većih kalendarskih sistema, uz pomoć hologramskog prikaza velikog putnika kroz vreme i vaseljenu – Milutina Milankovića.

Na dan otvaranja izložbe, 13. januara, ulaz je slobodan. Od 14. januara svi zainteresovani postavku mogu da pogledaju svim danima osim nedelje i ponedeljka, u periodu od 10 do 18 časova po cenama od: 300 dinara za pojedinačne posete, 200 dinara za grupne posete (više od petoro ljudi), dok porodična ulaznica iznosi 1000 dinara. Deca do sedam godina ne plaćaju ulaz.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Studija M.

Više informacija o programu i satnici za događaje koji će 13. januara biti održani na više od 40 lokacija u Novom Sadu, u okviru svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, pogledajte na linku.

 

Foto: Jelena Ivanović

Scroll to Top