unesco-seeklogo

Zagrevanje: Nastupi novosadskih bendova na otvorenom 12. januara širom grada

Zagrevanje: Nastupi novosadskih bendova na otvorenom 12. januara širom grada

Ostalo je samo dva dana do momenta kada će Novi Sad zasijati kao Evropska prestonica kulture i to u okviru programskog luka Doček, sa kojim su Novosađani i njihovi gosti zaplovili u godinu titule. Kao jedinstvena proslava u Evropi, Doček spaja dve umetnosti, dva pisma, dve nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530 doneti svojevrsnu proslavu koja pomera granice.

Kao uvod u euforičnu atmosferu svečanog otvaranja, ali i svih događaja koji su planirani za Doček 7530, na nekoliko lokacija u centru grada 12. januara biće održan Festival u javnim prostorima – Warm up, u organizaciji umetničke asocijacije Inbox, sa bogatim muzičkim programom u kom učestvuju isključivo novosadski bendovi, predstavljajući tako gradsku muzičku scenu.

warm up

„Zagrevanje” uz 12 koncerata na šest lokacija

Novosađani i njihovi gosti imaće priliku da slušaju 12 koncerata na šest lokacija od 17 i 18 sati. Prvi na redu, 12. januara od 17 sati nastupiće novosadski bend JAL (Josip A Lisac) kod Riblje pijace (Špajz salaša 137), a u isto vreme publika će slušati i UV bend u prolazu kod Bulevar Books-a i DDOR-a, kao i kvartet Dragon’s Fuel u Hotelu Vojvodina. U prolazu tržnog centra New Nork, u Poštanskoj ulici, nastupiće pank rok bend Zbogom Brus Li, dok će bend Killo Killo Banda Novosađani pratiti u podzemnom prolazu kod Pošte. Koncert sastava Atheist Rap počeće takođe u 17 sati u Zmaj Jovinoj ulici (kod Telenora).

Novosadski bend Gift svoj nastup počeće u 18 sati na Ribljoj pijaci (Špajz salaša 137), dok će sastav Love Hunters nastupiti u prolazu kod Bulevar Books-a i DDOR-a. Hotel Vojvodina rezervisan je za Šinobuse, dok će Stefan i akustični gadovi nastupiti kod tržnog centra New Nork, u prolazu iz Poštanske ulice. Publika će od 18 sati slušati i KLO klo u podzemnom prolazu kod Pošte, dok će Plavi ptičić nasupiti u Zmaj Jovinoj ulici (kod Telenora).

People of My City od 12. januara u SULUV-u

Dan pred svečano otvaranje, 12. januar, obeležiće i izložba „People of My City” litvanske fotografkinje Ramone Pigagajte koja će biti otvorena u 19 sati u galeriji SULUV. Ova umetnica, koja trenutno živi i radi u Nemačkoj, kroz izložbu se vraća u svoje detinjstvo i u rodni grad Varenu, gde je fotografisala sugrađane i strance. Izložba je nastala u saradnji Kaunasa – Evropske prestonice kulture i galerije Kaunas.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture zakazan je za 13. januar, kada će u 20 sati i 22 minuta biti izvedena predstava svečanog otvaranja „Zeniteum :: 2022” reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Prenos svečanog otvaranja će biti emitovan uživo na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine, kao i na zvaničnim sajtovima Dočeka i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Svečano otvaranje obeležiće i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M od 18 sati, kao i izložbe, koncerti i performansi na nekoliko lokacija u gradu.

Ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom biće održana u Srpskom narodnom pozorištu, a gledaoci će moći da je prate isključivo putem malih ekrana, u direktnom prenosu na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine od 18 časova. Prenos će biti emitovan i na našem sajtu docekns.rs, kao i na zvaničnom sajtu Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Izmena režima saobraćaja zbog svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture

Podsećamo da će do nedelje 16. januara, do 8 sati ujutru, biti zatvoren saobraćaj na delu Bulevara Mihajla Pupina, od raskrsnice Žarka Zrenjanina i Modene, do raskrsnice Pionirske i Jovana Đorđevića. Takođe, biće zatvoren saobraćaj od raskrsnice Sonja Marinković i Ive Lole Ribara, cela Pionirska ulica, kao i deo ulice Jovana Đorđevića, pa tako vozači mogu izaći iz ulice Ilije Vučetića, uz skretanje levo u ulicu Jovana Đorđevića.

Do 16. januara biće zatvoren parking pored zgrade Banovine u ulici Jovana Đorđevića, parking u Pionirskoj ulici, kao i parking ispred poslastičarnice „Carigrad”. U periodu od srede, 12. januara, od 23 sata do petka, 14. januara, do 14 sati, važiće privremena zabrana parkiranja u javnoj garaži iza zgrade Srpskog narodnog pozorišta, kao i pored službenog ulaza u zgradu Srpskog narodnog pozorišta.

U istom periodu, važiće i privremena zabrana parkiranja na javnom parkiralištu u ulici Ingnjata Pavlasa, od raskrsnice sa ulicom Konstantina Danila prema Bulevaru Mihajla Pupina i privremena zabrana parkiranja na dva parking mesta na parkiralištu u Podgoričkoj ulici pored zgrade kompanije NIS.

Detaljan program Dočeka 7530, koji obuhvata 12, 13, 14. i 15. januar možete pronaći na linku.

Scroll to Top