unesco-seeklogo

Pratite ceremoniju proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom 13. januara od 18 sati

Pratite ceremoniju proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom 13. januara od 18 sati

Novi Sad će u 2022. godini poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, zajedno sa Kaunasom (Litvanija) i Ešom (Luksemburg). Srpska Atina je ujedno prvi od tri grada u kojem će biti održano svečano otvaranje godine titule koje će obeležiti jedinstvena umetnička proslava u Evropi, Doček, na više od 40 lokacija u Novom Sadu.

Ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom biće održana u najstarijem srpskom teatru, Srpskom narodnom pozorištu, a gledaoci će moći da je prate isključivo putem malih ekrana, u direktnom prenosu na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine od 18 časova, kao i putem zvaničnih sajtova Dočeka i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

U programu kojem će prisustvovati brojne zvanice iz cele Evrope, predstavnici bivših, sadašnjih i budućih kulturnih prestonica, ambasadori zemalja iz celog sveta, strani novinari, državni vrh, kao i brojni gosti Grada Novog Sada, biće prikazana tradicija Novog Sada i Vojvodine u svetlu evropskih vrednosti koje prožimaju celokupan program Novog Sada kao Evropske prestonice kulture kroz ukupno osam, tematski orijentisanih programskih lukova, tj. celina.

Gledaoce očekuje muzičko-plesni spektakl u kojem će učestvovati eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl “dRumble”, Tamburaški orkestar “Velos”, Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbalu i brojni drugi.

Režiju događaja potpisuje Aleksandar Nikolić, autor muzike je novosadski instrumentalista i muzičar Boris Kovač, a program će voditi glumci Srpskog narodnog pozorišta, Jovana Balašević i Vasa Stajkić.

Nakon ceremonije u Srpskom narodnom pozorištu, u u 20.22 časa biće održana velika predstava svečanog otvaranja, multimedijalni spektakl Zeniteum :: 2022Gledaoci će direktan prenos svečanog otvaranja takođe moći da gledaju i na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine, kao i na zvaničnim sajtovima Dočeka i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Svečano otvaranje obeležiće i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M od 18 sati, kao i izložbe, koncerti i performansi na nekoliko lokacija u gradu.

Novosađani i njihovi gosti imaće priliku da čuju neke od svetski poznatih izvođača koji će 13. januara nastupiti po prvi put u Novom Sadu. Među njima je jedna od najpoznatijih svetskih fado pevačica iz Portugala, Carminho, čiji je prvi album već dostigao platinasto izdanje i koja je dobitnica Zlatnog Globusa za najboljeg izvođača. Pored nje, te večeri moći ćemo da čujemo i najpoznatiji francuski kaver bend „Nouvelle Vague sa njihovim svetski poznatim obradama muzičkih hitova, kao američku kantautorku Kristu Bel, zvezdu „Tvin Piks” serijala i muzu Dejvida Linča, koja nam donosi svoje dreamy pop hitove, kao i renomiranog finskog muzičara Džimija Tenora. Uz njih će nastupiti i poznati engleski drum and bass bend „Rudimental DJ, kao i elektronski sastav iz devedesetih „Morcheeba, koji takođe dolazi iz Engleske.

U Svečanoj sali Gradske kuće nastupiće jedan od najboljih klarinetista sveta Andreas Otenzamer, zajedno sa novosadskim kamernim orkestrom Kamerata Akademika, pod dirigentskom palicom Darka Butoraca. 

S druge strane, novosadska publika moći će da čuje i njoj dobro poznate domaće i regionalne izvođače kao što su: jedna od najistaknutijih izvođačica jugoslovenske i hrvatske scene Josipa Lisacregionalno poznati kantautor Damir Urbandžez pijanista i kompozitor Matija Dedić, zatim Van GoghBojana Vuntušišević, Srbski pravoslavni pojci i drugi. Na talasu muzičkih proslava, biće organizovana i dva manja muzička projekta namenjena mlađoj publici – Čardak ni na nebu ni na zemlji, u organizaciji udruženja umetnika „Visoko C” i Zvučni snop, organizovan od strane ŠOSO „Milan Petrović”.

 

Foto: Vladimir Veličković

Scroll to Top