unesco-seeklogo

Direktan prenos predstave svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture na RTS 2 i RTV 1

Direktan prenos predstave svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture na RTS 2 i RTV 1

Novi Sad se upisao u centar evropske kulturne mape. Povodom otvaranja titularne 2022. godine kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture, u četvrtak, 13. januara u 20.22 časa biće održana velika predstava svečanog otvaranja, multimedijalni spektakl Zeniteum :: 2022.

Gledaoci će direktan prenos svečanog otvaranja moći da gledaju i na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine, kao i na zvaničnim sajtovima Dočeka i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Zeniteum predstavlja dramsku, muzičku i plesno-akrobatsku simfoniju, sa više od 60 umetnika na sceni, modernom scenografijom i kulisom Brašovanovog arhitektonskog giganta na Bulevaru Mihajla Pupina, zgradom Banovine, ispred koje će biti održan.

Inspiracija za svečanu proslavu Zeniteum :: 2022 pronađena je zenitističkom avangardnom pokretu s početka XX veka, koji je uspeo da pređe granice nekadašnje Jugoslavije i postane cenjen u Evropi. Iza ovog pokreta je stajao Ljubomir Micić, osnivač časopisa Zenit. Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture slaviće nauku i umetnost kao dva osnovna čovekova uporišta.

U režiji čuvenog slovenačkog reditelja i tvorca post-gravitacijske umetnosti, Dragana Živadinova, Zeniteum :: 2022 za protagoniste uzima dva velikana srpske i svetske nauke, koji su u tesnoj sprezi sa Novim Sadom – Milevu Marić Ajnštajn (Anita Mančić) i Milutina Milankovića (Boris Isaković). Žena koja je sa slavnim mužem Albertom učestvovala u formulisanju teorije relativiteta, sa jedne strane, i tvorac klimatske astronomije i autor jedne od najcenjenijih naučno-popularnih dela Kroz vasionu i vekove, sa druge strane, povešće nas na put od prošlosti do budućnosti.

Domaćin predstave je Lazar Jovanov. Muzika komponovana za predstavu Zeniteum :: 2022, delo je kompozitorke Dragane Jovanović, a umetnički doživljaj će upotpuniti duvački orkestar u sastavu 24 akademska muzičara na čelu sa jednom od najtraženijih evropskih solistkinja na trubi Laurom Vukobratović, glumačko-horski ansambl, uz plesače i akrobate koji će se naći na scenografiji visokoj 40 metara, koju je osmislila i dizajnirala scenografkinja i kostimografkinja Dunja Zupančič. Dramaturg predstave Zeniteum :: 2022 je Svetislav Jovanov, dok je asistentkinja režije Maja Grgić.

Pre Zeniteuma čeka nas ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom u Srpskom narodnom pozorištu, koju ćete takođe moći da pratite uživo na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine od 18 časova. U isto vreme u holu Studija M biće otvorena velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M, a kasnije nas očekuju koncerti i performansi renomiranih domaćih i svetskih umetnika na više od 40 lokacija u gradu.

Novosađani i njihovi gosti imaće priliku da čuju neke od svetski poznatih izvođača koji će 13. januara nastupiti po prvi put u Novom Sadu. Među njima je jedna od najpoznatijih svetskih fado pevačica iz Portugala, Carminho, čiji je prvi album već dostigao platinasto izdanje i koja je dobitnica Zlatnog Globusa za najboljeg izvođača. Pored nje, te večeri moći ćemo da čujemo i najpoznatiji francuski kaver bend „Nouvelle Vague sa njihovim svetski poznatim obradama muzičkih hitova, kao američku kantautorku Kristu Bel, zvezdu „Tvin Piks” serijala i muzu Dejvida Linča, koja nam donosi svoje dreamy pop hitove, kao i renomiranog finskog muzičara Džimija Tenora. Uz njih će nastupiti i poznati engleski drum and bass bend „Rudimental DJ, kao i elektronski sastav iz devedesetih „Morcheeba, koji takođe dolazi iz Engleske.

U Svečanoj sali Gradske kuće nastupiće jedan od najboljih klarinetista sveta Andreas Otenzamer, zajedno sa novosadskim kamernim orkestrom Kamerata Akademika, pod dirigentskom palicom Darka Butoraca. 

S druge strane, novosadska publika moći će da čuje i njoj dobro poznate domaće i regionalne izvođače kao što su: jedna od najistaknutijih izvođačica jugoslovenske i hrvatske scene Josipa Lisacregionalno poznati kantautor Damir Urban, džez pijanista i kompozitor Matija Dedić, zatim Van Gogh, Bojana Vuntušišević, Srbski pravoslavni pojci i drugi. Na talasu muzičkih proslava, biće organizovana i dva manja muzička projekta namenjena mlađoj publici – Čardak ni na nebu ni na zemlji, u organizaciji udruženja umetnika „Visoko C” i Zvučni snop, organizovan od strane ŠOSO „Milan Petrović”.

Scroll to Top