unesco-seeklogo

Nneka

Nneka

Nastup Nneka u okviru Dočeka 7531. je rasprodat!

Afrička R’n’B princeza, Nneka, koju porede sa Ališom Kiz i Erikom Badu, nastupa 13. januara u 20 časova u magičnom ambijentu novosadske Sinagoge! Otkrićemo kako izgleda kada muzička i modna ikona iz Nigerije oboji Sinagogu snagom glasa koji ju je doveo na evropske top liste za 50 umetnika i umetnica u usponu.

Video-radovi novosadskog umetnika Dejana Stojkova biće projektovani na zidovima Sinagoge uz nastup Nneke.

Nneka je rođena i odrasla u Variju, Delta regionu Nigerije. Sa 19 godina preselila se u Nemačku i upisala Univerzitet u Hamburgu gde je studirala antropologiju. Tokom studentskih godina, Nneka je usavršila zanat kao kantautorka i tada se rodila njena muzička karijera. Prateći korake legendarnih umetnika kao što su Fela Kuti i Bob Marli, Nneka je crpela mnogo uticaja i inspiracije iz svojih iskustava i urezala autentičan glas sa porukom u svoju muziku. Njeni politički nabijeni tekstovi gurnuli su je u prvi plan, čineći je moćnim glasom Afrike. Njeni tekstovi obrađuju niz svakodnevnih životnih pitanja poput slomljenog srca, prezira prema tračevima, majčinske ljubavi i potrage za pravdom.

Nneka nastoji da projektuje pozitivnu energiju u svako okruženje u koje može da dopre:

„Ako mi priđeš sa mržnjom, ja ću ti prići s ljubavlju. Moram da budem dovoljno jaka da tu mržnju transformišem u ljubav. I što me više mrziš, više ću te voleti i više ću učiniti da voliš mene.“

Nneka je izdala tri albuma: „Victim of Truth“ 2005, „No Longer at Ease“ 2008, „Concrete Jungle“ za tržište Severne Amerike 2010. i „Soul is Heavy“ 2011. Singl „Heartbeat“ 2009, sa albuma „No Longer at Ease“, Nneku je doveo na listu dvadeset najvećih hitova u Velikoj Britaniji, a Rita Ora ga je naknadno semplovala pri čemu je nasto hit broj jedan na britanskoj listi – „R.I.P.“. Nneka je oduševljavala publiku širom sveta na turnejama kao što su „The Roots“, „Gnarls Barkley“, „Nas“ i „Damian Marley“.

Bila je nominovana za nagrade širom sveta i osvojila je MOBO nagradu za najbolju afričku glumicu 2009. godine u Velikoj Britaniji. Godine 2010. snimila je tribute pesmu pod nazivom „Viva Africa“ za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. u Južnoj Africi. Bila je gost u emisiji Dejvida Letermana. Godine 2012. pojavila se na „106 & PARK – Music Matters“ gde je izvela akustični set uživo. Godine 2013. igrala je u legendarnom njujorškom Apolo teatru. Godine 2014. Nneka se pridružila žiriju u četvrtoj sezoni „Nigerijskog idola“.

Nneka je objavila svoj prvi nezavisni album pod nazivom „My Fairy Fales“. To je konceptualni album koji istražuje život Afrikanaca i Afrikanki u dijaspori i borbe sa kojima se suočavaju. Album prikazuje dobre aspekte zaljubljivanja i važnost odgovornosti prema deci, kao i značaj kulture, obrazovanja i vrednosti identiteta.

„Moja putovanja i vreme provedeno u Francuskoj uticali su na moje pisanje albuma koji ne objašnjava samo patnju Afrikanaca i Afrikanki, već i aspekte izdržljivosti, istrajnosti i zahvalnosti, što je zajednički atribut ljudi širom sveta.“

Dejan Stojkov je umetnik koji dolazi iz Novog Sada i koji će uz Nneku predstaviti svoje radove 13. januara u Sinagogi. Dejan se pronalazi u svetu vizalne umetnosti, kroz proces stvaranja, predstavljanja i implementacije u raznim oblicima kao što su fotografija, video produkcija i animacija. On proizvodi različite vizualne sadržaje i njegov rad se može naći u raznim promo-klipovima, muzičkim spotovima, skečevima, kratkim filmovima, filmovima i kulturno umetničkim dogadjajima kao što su Exit festival, La Nuit Lumiere, Vila, Kaleidoskop kulture, novosadski Korzo, Sneakerville festival i drugi… Pored fotografisanja, snimanja, montaže, animiranja, kreiranja vizuala, takodje je bio i jedan od učesnika na svetskom festivalu vizualne umetnosti (La Nuit Luimere) u Francuskoj. Dejan ima tendenciju da uživa u umetnosti, napreduje kroz nju te i da se ostvari kroz istu.

Ulaznice po promotivnoj ceni možete kupiti online, kao i u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži.

Scroll to Top