unesco-seeklogo

Svetlana Klopan/AUNS + Sana Garić

Svetlana Klopan/AUNS + Sana Garić

Vizuelna umetnica Svetlana Klopan predstaviće svoje radove uz nastup Sane Garić u Kulturnoj stanici Svilara, 13. januara od 21 čas.

Serija radova „Escape“ prezentuju želju raslojavanja prethodno uništene prirode. Degradacijom materijala, kroz rđu kao motiv, nastavlja se projekat koji je započet pre dve godine, u digitalnoj formi u vidu alarma. Podsetnik na dekonstrukciju, uništenje ali želja za postojanjem. Cilj je prilagoditi se vremenu, shvatiti prolaznost, ali spasiti ono poznato, ono trenutno, kako bi se umanjio čin raspadanja. Prikazivanje trulosti kao totem dok apstraktni pristup haosa, dinamike, modifikacije forme pozivaju na sećanje, onoga što sledi i trenutnog, zapaženog stanja.

Svetlana Klopan je rođena 2000. godine u Subotici. Završila Tehničku školu „Mileva Marić Ajnštajn“ u Novom Sadu. Upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2019.

Prvu samostalnu izložbu je imala 2020. godine u kafe galeriji Izba, u Novom Sadu pod nazivom „Digest“.

Drugu samostalnu izložbu „Trulo“ je realizovala 2021. u galeriji Otvoreni atelje F(OAF ) u Subotici. Učestvovala je u kolektivnoj izložbi „Grafika i crtež” u Nišu, Paviljonu 2021.

Njene fotografije su izdate u hrvatskom časopisu Kontrapostu u Zagrebu 2021, pod nazivom „Smeće”. Instalaciju u prostoru „Najgora verzija“ je izložila u galeriji SULUV u sklopu zajedničke izložbe pod nazivom „Kôd u umetnosti”.

Učesnica je projekta i zajedničke izložbe „Razlike” 2022. koja je realizovana u Kreativnom distriktu Novi Sad. Učestvovala je i u 8. Svetskom bijenalu studentske fotografije sa otvorenom izložbom tokom decembra 2021. u SKCNS Fabrici u Novom Sadu.

Izlagala je na 48. Paleti mladih u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa u maju 2022. Učestvovala je u zajedničkoj izložbi odabranih studentskih fotografija „Best of 2022“ Kulturni distrikt, Novi Sad.

 

Scroll to Top