unesco-seeklogo

Gradska koncertna dvorana

Gradska koncertna dvorana

Da Evropska prestonica kulture menja kulturni život grada, pa i da se upisuje u njegovu istoriju, govori i izgradnja Gradske koncertne dvorane, prve u istoriji Novog Sada. Specifičnost ovog dugoočekivanog prostora za koncerte jeste i to što je jedan od retkih primera u Evropi koji spaja i dve važne institucije – Muzičku i Baletsku školu.

Moderno zdanje Gradske koncertne dvorane na Bulevaru cara Lazara tako je postalo i dugoočekivani dom za ove dve škole sa bogatom tradicijom, koje su odnegovale generacije mladih talenata. Muzička škola „Isidor Bajić” je dobila svoje prebivalište posle više od jednog veka, a Baletska škola nakon 70 godina.

Na funkciji umetničkog direktora Gradske koncertne dvorane našao se Stefan Milenković, jedan od najslavnijih svetskih virtuoza na violini, koji se ovim povodom, nakon duge inostrane karijere, vratio u Srbiju, odnosno u Novi Sad. Milenković je izrazio veliki entuzijazam povodom novog prostora za kreativno izražavanje mladih umetnika i umetnica, jer će ovo biti mesto na kojem će im, osim kvalitetnog obrazovanja, biti pružena i prilika da se upoznaju i nastupaju sa velikim imenima klasične muzike.

Gradska koncertna dvorana prostire se na 15.000 kvadratnih metara. Najveća sala poseduje 480 mesta, a tu su i dve manje, sa 250, odnosno 180 mesta, čime se značajno proširuju koncertni kapaciteti u gradu.

Jedan od najvećih džez pijanista današnjice, Tigran Hamasyan, iz Jermenije stiže u Evropsku prestonicu kulture 13. januara na Doček 7531. godine. Nova i prva u istoriji Novog Sada, Gradska koncertna dvorana zasijaće kao nikada do sada na nastupu dobitnika prestižne evropske Eho džez nagrade na događaju koji se ne propušta.

Scroll to Top