unesco-seeklogo

Културна станица Еђшег

Културна станица Еђшег

Здање изузетне лепоте, изграђено 1890. године, било је место окупљања све до момента када је, крајем 20. века, пало у заборав. Године 2012. обновљен је уз помоћ суграђана и суграђанки, те сада, као Културна станица Еђшег, отвара врата свима који желе да учествују у креирању перформанса, изложби, камерних концерата и других креативних садржаја.

Прича о Еђшегу почиње давне 1890. године када је чувени архитекта, Ђерђ Молнар, пројектовао ово здање у част 100 година постојања Стрељачког друштва. Након тога следи живот крцат узбудљивим догађајима и неочекиваним превратима.

У Еђшегу је основана „Стрељачка дружина” која је представљала једно од првих удружења грађана. У њему је одржана и прва занатско-индустријска изложба, претеча данашњег Новосадског сајма.

Многи Новосађани и Новосађанке су својим првим плесним корацима овладали управо овде, неки су на његовим теренима уживали у кошаркашким утакмицама, а сви заједно у њему су креирали комшијске приче које се памте.

После Другог светског рата, Еђшег је препуштен забораву, те је занемарен толико да је крајем 20. века био готово разрушен. Поново је заблистао 2012. године, када је потпуно реновиран.

Након добијања титуле Европске престонице културе, Нови Сад је управљање Еђшегом доделио Фондацији „Нови Сад – Европска престоница културе”, па је тако овај простор постао прва културна станица града Новог Сада.

Најбољи џез бенд из Србије EYOT, након што је освојио престижну награду МИДЕМ у Кану, 13. јануара стиже у Нови Сад на Дочек 7531. да споји неспојиво – еклектичну архитектуру најпознатијег новосадског дворца, Културне станице Еђшег, са музичким миксом рока и џеза, панка и амбијенталне музике.

Scroll to Top