unesco-seeklogo

Reformatorska crkva

Reformatorska crkva

Današnja Reformatorska crkva u Šafarikovoj ulici izgrađena je 1865. godine u neogotičkom stilu, po projektu poznatog novosadskog graditelja Georga Molnara, na prostoru nekadašnje pijace sena. Enterijer je prostran i može da primi 650 posetilaca i posetiteljki. Na istočnoj strani broda crkve smešten je hor sa orguljama.

Zanimljivost koja se vezuje za ovu građevinu jeste postojanje samo jednog simbola na njoj – vitlejemska zvezda na zvoniku crkve. Nema više nijednog sakralnog simbola na crkvi zbog Kalvinovog principa po kojem se izbegava svaka vrsta ikonografije. Propovedi i bogosluženja danas se ovde održavaju na srpskom i mađarskom jeziku, a vrata su osim za vernike i vernice na službama, otvorena za sve.

Lajko Feliks (Lajkó Félix), jedan od najpriznatijih world music violinista u Evropi, prirediće autentični muzički ugođaj u jedinstvenoj igri svetla i senki u Reformatorskoj crkvi, 13. januara na Dočeku 7531. godine. Violinista panonskog senzibiliteta koji je očarao svet predstaviće svu lepotu violine, citre i tradicionalnih žičanih instrumenata u ambijentu kakav se može doživeti samo tokom Dočeka. Nastup Lajka Feliksa u Reformatorskoj crkvi neogotičkog stila upotpuniće video-scenografija reditelja Aleksandra Nikolića.

Scroll to Top