unesco-seeklogo

Srpsko narodno pozorište / Velika sala

Srpsko narodno pozorište / Velika sala

Osnovano davne 1861. godine, u tadašnjoj Carevini Austriji, kada je u Vojvodini već dugo postojala pozorišna tradicija, Srpsko narodno pozorište (SNP) tada je bilo simbol buđenja svesti i borbe za nacionalnu slobodu, a danas je jedna od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji.

Prvo profesionalno pozorište kod Srba osnovao je Jovan Đorđević koji je bio i njegov prvi upravnik. Ne sme se zaboraviti da je SNP iniciralo i osnivanje drugih kulturnih institucija, kao što su Sterijino pozorje (1956), Akademija umetnosti (1970) i Pozorišni muzej Vojvodine (1982). Posle Drugog svetskog rata, u Srpskom narodnom pozorištu osnovani su i Opera i Balet.

Danas ovde postoje tri scene, ona glavna i najveća sala, u koju staje blizu 1000 ljudi, nosi naziv po osnivaču Jovanu Đorđeviću, a tu su i Mala sala Pera Dobrinović i najmanja i najintimnija Kamerna scena.

Na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorište Jovan Đorđević, 13. januara od 19 časova, nastupiće Danica Crnogorčević, najveća regionalna zvezda duhovne i etno muzike, zajedno sa vizuelnim umetnikom Petrom Bilbijom, koji će njen nastup upotpuniti svojim video-radovima. Od 23 časa na istoj sceni će nastupiti Konstrakta & Zemlja gruva. Nakon što je osvojila Evropu, oborila rekorde slušanosti, opčinila neposrednošću, Konstrakta stiže da zajedno budemo zdravi i proslavimo 7531. godinu.

Scroll to Top