unesco-seeklogo

Novosadsko pozorište

Novosadsko pozorište

Újvidéki Színház, odnosno Novosadsko pozorište, osnovano je 1974. godine sa idejom da pomogne očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini. Adresa u Jovana Subotića vrlo brzo postaje mesto na kojem su rasle neke velike ozbiljne pozorišne priče. Vremenom je Novosadsko pozorište postalo ne samo mesto okupljanja mađarske elite, nego i jedno od najrelevantnijih pozorišnih adresa u Srbiji i regionu.

Tokom teških devedesetih, pozorište se izdvojilo neobičnom pozorišnom poetikom koja je nagoveštavala neke nove pozorišne obrise. U Novosadsko pozorište dolazili su najbolji reditelji i rediteljke, a samo pozorište bilo je deo najvećih pozorišnih festivala u regionu – Sterijinog pozorja, Bitefa, ali i onih u Segedinu, Pečuju, Temišvaru, Umagu, Mariboru, Ohridu, Skoplju, Podgorici i Sarajevu, sa kojih se najčešće vraćalo s nagradama. Ovde je pokrenut i festival Sinergija, festival jezičkih manjina sveta.

Sve predstave koje se igraju na mađarskom jeziku uvek imaju i simultani prevod na srpski.

Virtuozi klasične muzike Šihan Vang i Ke Ma zadivili su svet, a sada dolaze na Doček, 13. januara, i spremaju ekskluzivni nastup u Novosadskom pozorištu. Kako zvuči spoj nekadašnjeg čuda od deteta koje sada osvaja prve nagrade širom Evrope i doktorandkinje Londonske kraljevske akademije – otkrićemo na nastupu koji će se dugo pamtiti.

 

Scroll to Top