unesco-seeklogo

Od nagrade za najbolju Evropsku prestonicu kulture do šestog Dočeka

Od nagrade za najbolju Evropsku prestonicu kulture do šestog Dočeka

Srpska Atina postala je jedna od najuspešnijih Evropskih prestonica kulture. Novi Sad je 2022. godinu, najvažniju u 21. veku za istoriju razvoja kulture grada, uspešno priveo kraju. Zahvaljujući nagradi „Melina Merkuri” koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine, nominovan za najbolji evropski festival za 2022. godinu, biće organizovan po šesti put u Novom Sadu.

„Sumirajući rezultate tog najvećeg evropskog projekta u kulturi možemo samo sa ponosom da zaključimo da su efekti preduzetih aktivnosti trajni. Uspeli smo da rešimo jako bitna dugogodišnja pitanja. Novi Sad je dobio novu zgradu Muzičke i Baletske škole i prvu pravu koncertnu dvoranu, novo lice Podgrađa Petrovardinske tvrđave, Distrikt i kulturne stanice koje su aktivnim radom postigle cilj decentralizacije kulture. U naš rad uključili smo aktere iz različitih sfera društvene zajednice i zajedno sa njima kreirali kulturnu politiku, ali i programe koji su prepoznati i ocenjeni kao najbolji na evropskom nivou. Dočekom koji danas najavljujemo ulazimo u završnicu projekta Evropska prestonica kulture. To ne znači da će kulture u našem gradu biti manje, mi ćemo nastaviti da je razvijamo”, rekao je član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

„Iako se Doček već pozicionirao kao jedinstvena umetnička proslava dve nove godine u Evropi, on nastavlja da se unapređuje”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković. „Doček je uspešno otvorio titularnu godinu, tako želimo i da je zaokružimo. Milevi Marić Anštajn, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli na otvaranju Evropske prestonice kulture posvetili smo predstave za pamćenje. Ovoga puta, velikanima srpske i svetske nauke posvećujemo tri nezaboravne novomedijske izložbe, do sada neviđene na ovim prostorima. Uz to, Doček nastavlja da neguje novosadsku dualnost u kojoj povezuje dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma… U dva dana — dve umetnosti. Spajajući vizuelnu i izvođačku umetnost, domaći i umetnici iz celog sveta prirediće nam nezaboravne doživljaje 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i 13. januara širom grada, na brojnim lokacijama”, dodao je.

U subotu, 31. decembra, stižu čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova, di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu — Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi.

Petak, 13. januar, obeležiće, između ostalih, jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji i dobitnica Elle Style Awards priznanja za 2022. godinu Konstrakta, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička R’n’B princeza Nneka, legendarna YU grupa u unplugged izdanju, svetski poznati sastav Divanhana i nova nada alternativne scene Sana Garić.

Dok će blistavi umovi Mileve i Milutina zasijati kroz vizuelno delo umetnika dr Dušana Jovovića u Muzeju Grada Novog Sada i Studiju M, Teslina svetlosna galerija oživeće Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika i umetnica među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi. Da bi koncerti zaista bili pretvoreni u doživljaje, 13. januara, zajedno sa izvođačima i izvođačicama, na tome će raditi renomirani umetnici i umetnice među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, umetnik Dejan Stojkov, dve profesorke sa fakulteta Tehničkih nauka, Mia David i Tanja Milovanović, ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi.

Godinu Evropske prestonice kulture obeležilo je više od 4000 događaja, 6000 umetnika i umetnica iz više od 35 svetskih i evropskih zemalja, ali i oko 500 partnera, iz različitih oblasti, čija je podrška ključni činilac u održivosti legatskih projekata kakav je Doček. Jedan od tih partnera jeste Erste banka, koja je sada ekskluzivni partner izložbe „Mileva”.

„Ponosni smo i srećni što je naša banka prepoznata kao strateški partner programa i projekata iz oblasti kulture i umetnosti u našoj zemlji. Negovanje tradicije, ali i otvaranje vrata novim formama i sadržajima čini naše živote lepšim i ispunjenijim. Zajedno sa Novosađankama, Novosađanima i njihovim gostima, uživali smo u mnogobrojnim, izuzetno zanimljivim, inovativnim i inspirativnim sadržajima. Upravo nas je ideja o izložbi posvećenoj životu i radu Mileve Marić Anštajn inspirisala i podstakla da odmah stanemo uz „Novi Sad — Evropsku prestonicu kulture”. Snaga ženskog stvaralaštva, znanja, upornosti, talenta i kreativnosti prisutna je kroz čitavu našu istoriju, a opet se nekako malo zna o tome. Verujemo da će jedna ovako inspirativna izložba ispričati i dočarati koliko je izazovno bilo biti drugačija, ispred svog vremena, boriti se za svoja uverenja i svoje ideje”, izjavila je Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Marketinga i komunikacija Erste banke.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave slobodan je, dok će ulaznice po promotivnoj ceni za programe 13. januara biti dostupne od 9. decembra u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži, kao i na njihovom sajtu.

Foto: Vladimir Veličković, Marko Ristić, Marie Staggat, Rein Kooyman, Promo

 

Scroll to Top