unesco-seeklogo

Tri nesvakidašnje izložbe na Dočeku u Novom Sadu

Tri nesvakidašnje izložbe na Dočeku u Novom Sadu

Zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedini grad koji će u Novu godinu ući sa čak tri nesvakidašnje izložbe inspirisane velikim srpskim naučnicima svetskog ranga – Milevom Marić Ajnštajn, Milutinom Milankovićem i Nikolom Teslom. Nove prakse razvijene na polju novomedijskih umetnosti, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, omogućile su da Doček u Novom Sadu 31. decembra bude poseban doživljaj i drugačije vizuelno iskustvo. Na tri lokacije blistavi umovi nauke i njihovo stvaralaštvo ponovo će zasijati kroz umetnost.

Radno vreme izložbi

Teslina svetlosna galerija u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave mogla se obići tokom novogodišnje noći, dok su izložbe „Milutin: Vreme i vaseljena” i „Mileva: Mi smo stena” otvorene i dalje.

Izložba „Milutin: Vreme i vaseljena” biće zatvorena 6. i 7. januara, a posle praznika je možete posetiti od utorka do subote, od 12 do 20 sati, u Studiju M. Nedelja i ponedeljak su neradni. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, cena ulaznice za grupne posete (više od petoro ljudi) je 200 dinara, dok porodična ulaznica iznosi 1000 dinara. Deca do sedam godina ne plaćaju ulaz.

Izložba „Mileva: Mi smo stena” biće otvorena 6. januara, od 9 do 14 časova, dok je 7. januar neradan. Nakon praznika izložba se može posetiti svim danima, osim ponedeljkom, od od 9 do 17 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, dok je cena porodične karte 1000 dinara.

Mileva i Milutin – simboli početka i završnice Evropske prestonice kulture

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz spektakl „Zeniteum”. Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom „Milutin: Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom „Mileva: Mi smo stena”, kao krunom titularne godine, kada ove dve izložbe predstavljaju jednu celinu. Dok je kroz program „Milutin: Vreme i vaseljena” čuveno zdanje Studija M dobilo potpuno novi izgled, sada je to učinjeno i sa 1.200 kvadrata obnovljenog dela Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti postavljena izložba „Mileva: Mi smo stena”.

„One čine jedno delo, zaokruženo u inspiraciji koju sam našao u ova dva velika uma, ali ostavljam prostor za dalje istraživanje. I Mileva će, kao i Vreme i vaseljena, biti interaktivna multimedijalna postavka koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge. Unutrašnju arhitekturu prostora sam dizajnirao tako da će moći da primi kompoziciju koja na ubedljiv način prikazuje priču inspirisanu blistavim umom Mileve Marić. S namerom u potpunosti ukidam spoljašnje svetlo i gradim svetlosne celine u koje upisujem reči, crteže, animacije, scenografske elemente… Ovo umetničko delo svakako nije klasična dokumentarna linearna izložba koje smo navikli da gledamo u našim muzejima”, rekao je autor obe izložbe, umetnik dr Dušan Jovović.

Tokom poslednjeg dana 2022. godine, ali i tokom novogodišnje noći, održaće se brojna stručna vođenja kroz izložbe „Mileva: Mi smo stena” (Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi) i „Milutin: Vreme i vaseljena” (Studio M). Ulaz na obe izložbe je slobodan, ali je neophodna prijava.

Tesla – svetlosna galerija

Novi Sad je u 2022. godinu ušao, a nju će i zaokružiti, Teslinom svetlosnom galerijom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Kroz nesvakidašnje svetlosne instalacije barokni dragulj Novog Sada, koji datira iz 17. veka, postaće tako jedinstveni ambijent za ulazak u 2023. godinu, što se pokazalo odličnim rešenjem prošlog 31. decembra, kada je Doček u Novom Sadu prvi put posle nekoliko decenija izmešten sa glavnog gradskog trga. U Teslinoj svetlosnoj galeriji izlagaće Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, Goran Despotovski kao predstavnik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić i drugi.

„Za Doček 31. decembra čeka vas jedan vizuelni spektakl. Mi ćemo raditi na 3D mapingu Beogradske kapije, uz stvaranje jednog audio-vizuelnog prostora koji će obuhvatiti sve što se nalazi oko Beogradske kapije, kako bismo rasvetom i video-mapingom svima približili i upotpunili vizuelno iskustvo u pratnji muzičkog programa koji će se dešavati to veče”, rekli su umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić.

Muzički program 31. decembra u Novom Sadu

Novosađani i Novosađanke i gosti i gošće grada u novu 2023. godinu ući će uz čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnike BRIT nagrade – sastav Stereo MC’s, miljenika berlinskih klubova, di-džeja Biesmans, jednog od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu – Perpetuum Jazzile, ali i uz čuvene domaće alternativne bendove RepetitorObojeni programMonohrom i druge.

Ulaz je slobodan za sve muzičke nastupe, izložbe i druge vizuelne programe u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru programa Dočeka 2023. godine.

Ekskluzivni partner izložbe „Mileva: Mi smo stena” je Erste banka.

Foto: Vladimir Veličković, Mira Chaloupka, Promo

Scroll to Top