unesco-seeklogo

Doček 2023. je u Podgrađu: Program i satnica

Doček 2023. je u Podgrađu: Program i satnica

Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine, nominovan za najbolji evropski festival za 2022. godinu, koji će u Srpskoj Atini biti organizovan po šesti put.

Drugu godinu zaredom, Doček je izmešten sa glavnog gradskog trga u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, gde će se 31. decembra, kroz saradnju muzičara i muzičarki i vizuelnih umetnika i umetnica, taj barokni dragulj pretvoriti u potpuno novi ambijent. Muzički program će se održavati na tri scene u Podgrađu, dok će se vizuelni program odvijati i na samoj Tvrđavi, kao i u Studiju M.

Novi Sad je jedini grad koji će u novu godinu ući sa čak tri nesvakidašnje izložbe inspirisane velikim srpskim naučnicima svetskog ranga – Milevom Marić AjnštajnMilutinom Milankovićem i Nikolom Teslom. Nove prakse razvijene na polju novomedijskih umetnosti, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, omogućile su da Doček u Novom Sadu, tog 31. decembra, bude poseban doživljaj zbog drugačijeg vizuelnog iskustva. Na tri lokacije blistavi umovi nauke i njihovo stvaralaštvo ponovo će zasijati kroz umetnost.

Ulaz je slobodan za sve muzičke nastupe, izložbe i druge vizuelne programe u Podgrađu, na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Studiju M.

 

SATNICA / 31. decembar

21.00
Perpetuum Jazzile / Glavna scena, kod Beogradske kapije

22.00
Stereo MC’s / Velika scena, Trg Prote Mihaldžića
Monohrom / Mala scena, Štrosmajerova

23.00
Kosheen / Glavna scena, kod Beogradske kapije
Repetitor / Mala scena, Štrosmajerova

23.30
Mimi Mercedez / Velika scena, Trg Prote Mihaldžića

00.30
Biesmans / Glavna scena, kod Beogradske kapije
Obojeni program / Mala scena, Štrosmajerova

01.30
Rođeni / Velika scena, Trg Prote Mihaldžića

Vizuelni program / 31. decembar

„Mileva: Mi smo stena” u Muzeju grada Novog Sada, autora dr Dušana Jovovića / prijava za stručna vođenja

„Milutin: Vreme i vaseljena” u Studiju M, autora dr Dušana Jovovića / prijava za stručna vođenja

Teslina svetlosna galerija u Podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi: Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, Goran Despotovski kao predstavnik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić i drugi

Ekskluzivni partner izložbe „Mileva: Mi smo stena” je Erste banka.

 

 

Spajanje vizuelne umetnosti i muzike, kao univerzalnih jezika koje svi razumemo, izdvaja Doček, a samim tim i Novi Sad kao grad koji će Novosađanima i Novosađankama, kao i gostima i gošćama grada pružiti jedinstveni audio-vizuelni doživljaj, kako 31. decembra, tako i 13. januara.

Scroll to Top