unesco-seeklogo

Doček Nove godine u Podgrađu: svi detalji proslave 31. decembra

Doček Nove godine u Podgrađu: svi detalji proslave 31. decembra

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture zatvara titularnu 2022. godinu uz Doček, nesvakidašnji umetnički i produkcijski program koji će osvetliti barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine biće organizovan po šesti put u Novom Sadu, kroz spoj vizuelne i izvođačke umetnosti.

Publika će 31. decembra na nekoliko bina uživati u muzičkom programu: na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije u 21 čas program otvara Perpetuum Jazzile, a nakon njih koncert će održati Kosheen od 23 časa i di-džej Biesmans koji će nastupiti pola sata posle ponoći. Takođe, na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića od 22 časa publika će slušati Stereo MC’s, a od 23:30 Mimi Mercedes. Na sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće Monohrom sa početkom u 22 časa, Repetitor u 23 časa, dok će Obojeni program svoj koncert početi pola sata posle ponoći.

Tesla svetlosna galerija i ove godine oživljava Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, Goran Despotovski kao predstavnik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić i drugi.

Ulaz na programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan, a za posetioce će u Podgrađu biti obezbeđeni punktovi sa pićem i hranom. Takođe, biće obezbeđeni i mobilni toaleti.

 

Privremena izmena režima saobraćaja

Zbog organizacije i realizacije Dočeka doći će do privremene zabrane odvijanja saobraćaja u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, odnosno u Beogradskoj ulici, od Trga vladike Nikolaja do puta za Tvrđavu, u Štrosmajerovoj ulici, Ulici prote Mihaldžića, Vladimira Nazora i Ulici Lisinskog, kao i do zatvaranja dela parkinga na gornjem platou Petrovaradinske tvrđave, u Petrovaradinu. Zbog privremene zabrane odvijanja saobraćaja, biće izmenjene i trase autobuskih linija 3, 3a, 9, 9a, 60, 61, 62, 63, 64 i 69. Privremena izmena režima saobraćaja važi od 29. decembra 2022. u 8 časova do 2. januara 2023. godine do 18 časova.

Milutin i Mileva kao početak i kraj godine titule Evropske prestonice kulture

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz spektakl „Zeniteum”. Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom „Milutin: Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom „Mileva: Mi smo stena”, kao krunom titularne godine, kada ove dve izložbe predstavljaju jednu celinu. Dok je kroz program „Milutin: Vreme i vaseljena” čuveno zdanje Studija M dobilo potpuno novi izgled, sada je to učinjeno i sa 1.200 kvadrata obnovljenog dela Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti postavljena izložba „Mileva: Mi smo stena”.

Tokom poslednjeg dana 2022. godine, ali i tokom novogodišnje noći, održaće se brojna stručna vođenja kroz izložbe „Mileva: Mi smo stena” i „Milutin: Vreme i vaseljena”. Ulaz na obe izložbe je slobodan, ali je neophodna prijava. Obe izložbe biće otvorene 1. i 3. januara od 12 do 20 časova, dok će „Milutin: Vreme i vaseljena” biti otvorena i 2. januara.

Ekskluzivni partner izložbe „Mileva: Mi smo stena” je Erste banka.

Foto: Marko Pudić, Vladimir Veličković

 

Scroll to Top