unesco-seeklogo

Digital art – TWO

Digital art – TWO

Prezentacija „Digital Art –TWO” autora The Iwano Project Foundation će biti održana 13. januara od 20 do 24 časa u prostoru G-Point Media Centra, na prvom spratu SPENS-a (pored Galerije Macut).

Na nekoliko velikih monitora će u tri konceptna bloka biti puštane HD projekcije sa ukupno oko 200 digital art radova, uz najavu autora.

Autori ovog projekta su Aleksandar Pedović i Marija Čoban.

Aleksandar Pedović – vizuelne umetnosti, dizajn

Organic Digital Art-In-Motion COLORS (I)

– Prva nagrada na Mixer Fest-u u BG

Organic Digital Art-In-Motion COLORS (II)

-Novo za MMXXIII

Od organske stvarnosti do digitalnih virtuelnih apstrakcija brzim kretanjem, u XXI C Technological Reneisance

Umetničko delo Aleksandra Pedovića zasnovano je na zrelom vizuelnom iskustvu i na izvestan inovativan način je pionirsko u našoj sredini. Lišen je realno utemeljenih izvora i nastaje na osnovu slobodne percepcije. Nema okvira, već je stvoren i kreće se kao slobodna svetlost i ostavlja digitalne tragove pretvorene u geometriju trenutka, koji vidimo. Umetnik odlučuje kada da zaustavi tok digitalnog rada i ostavi sliku, scenu u vremenu i prostoru. Kretanje, pomeranje fokusa, celovitost i izlazak iz jedne vektorske celine u drugu preduslov je za razvoj novih vizuelnih elemenata koje ona formira u svom radu. Rezultati likovnog rada Aleksandra Pedovića su monumentalni po ugovoru i slobodni u prostoru. Njegova umetnost je vitalna, a u promenljivosti postoji sloboda.

-Preporuka redovnog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Marka Lađušića

Marija Čoban – akademski umetnik, grafičar

Naš život je kreacija naše umetnosti…

Art projekat iz vizuelnih umetnosti – digital art, je nastavak višegodišnjeg istraživanja na polju klasičnih grafičkih tehnika, sa aktivnim iskorakom u digitalne tehnologije XXI C, pri čemu su fazno, slojevito poštovani principi pročišćenog minimalizma do nivoa jednostavnih plošnih, dvobojnih površina koje se sučeljavaju u specifičnom dinamičkom odnosu, gradeći novu percepciju.

Koristeći pažljivo selekcionisane vizuelne detalje – uzorke iz realnog organskog okruženja, sistemskom digitalnom transformacijom idući ka minimalizmu, gradim novu estetsku formu koja je u okviru simboličkih odnosa dve komplementarne toplo-hladne površine, pri čemu se otvaraju brojne opcije transformacije i nadogradnje.

Poenta je izdvojiti većini neprimetnu vizuelnu informaciju, i od nje višestrukom transformacijiom dobiti originalnu art kreaciju, koja se može prezentovati na više medija – digitalno i analogno, kroz digital print, pa je stoga primerena aktuelnom vremenu….

Marija Čoban je svoj izuzetan grafički talenat prenela na izgradnju digitalnog zapisa nastalog iz transponovanog fotografskog izvora. Izbor motiva je stručno formiran na osnovu utemeljenog akademskog iskustva.

Filtriranje, odbacivanje nebitnih i ocenjivanje struktura čine savršenu digitalnu celinu kakvu nikada ne možemo imati u fotografiji, jednostavna, grafička obrada izvora daje gradirani prikaz. Mislim da uslovljenost velikog umetničkog iskustva u jednom mediju omogućava bogatstvo različitih tretmana u drugom mediju i kao logičan sled odvaja zapise, digitalne otiske Marije Čoban od njegovog uzroka, fotografije, realizma motiva.

-Preporuka redovnog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu g. Marka Lađušija

 

Scroll to Top