unesco-seeklogo

Tesla — svetlosna galerija

Tesla — svetlosna galerija

Tesla – svetlosna galerija će 31. decembra kroz igru svetla i zvuka, intraktivne audio-vizuelne umetničke instalacije, stvoriti potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada, Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa. Umetnički radovi će biti postavljeni u Podgrađu, tunelu, kod Sata, zatim u parku na Tvrđavi i u Planetarijumu.

Novi Sad će 31. decembra obeležiti jedan istorijski trenutak kada će po prvi put čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi biti osvetljen umetničkim projekcijama i proširenom realnošću koje za vas kreiraju dr Monika Bilbija Ponjavić, Đorđe Popović, Miloš Martinov i Bom Solutions. Na taj način obeležje grada, staro tri veka, biće povezano sa Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada zahvaljujući kome je u prošlosti Srpska Atina bio jedan od prvih osvetljenih gradova Evrope a danas ponosni nosilac titule UNESCO kreativni grad u oblasti novomedijskih umetnosti.

Tesline misli, navike, uverenja i životne odluke koje su ga na kraju dovele do toga da postane Tesla bile su inspiracija za ovogodišnji koncept Tesla svetlosne galerije. U neobičnoj biografiji ovog jedinstvenog čoveka, Prometeja savremenog doba, izumetnika, kako ga je svojevremeno prozvao Laza Kostić, posebno se ističe njegov odnos prema umetnosti i ljubav prema književnosti.

Činjenica da je Nikola Tesla imao fotografsko pamćenje, da je većinu svojih izuma sprovodio direktno, bez nacrta, te da je znao šest velikih dela svetske književnosti napamet postala je okosnica svih radova koje će sačinjavati ovogodišnju Tesla svetlosnu galeriju. U pitanju su Faust (Gete), Gorski vijenac (Njegoš), Božanstvena komedija (Dante), Čajld Harold (Bajron), Evgenije Onjegin (Puškin) i Hamlet (Šekspir), koji su poslužili ne samo kao inspiracija nego i kao podloga i osnova za stvaranje novih umetničkih dela. Umetnici zahvaljujući kojima će i ove godine biti realizovana Tesla Svetlosna galerija su dr um. Monika Bilbija Ponjavić, Miloš Martinov, Đorđe Popović, Dejan Stojkov, Tijana Jevrić, Ivana Janošev i holandski artisti Alex Prooper i Simone van Dam. Tesla – svetlosna galerija uključiće i studentkinju Milicu Blešić sa Akademije umetnosti i Jovanu Dugonjić sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Publika će imati priliku da učestvuje u kreiranju umetnosti sa holandskim dvojcem AlexP. Pod zvezdanim nebom budite i vi deo mapinga. Stanite na svetlost da vas umetnici „skeniraju” a zatim će vašu figuru projektovati u živopisno umetničko delo. Ne zaboravite da se slikate i zabeležite savršeni trenutak na Tesla – svetlosnoj galeriji.

Triptih posvećen Tesli sačekaće vas na izlasku iz tunela koji povezuje Podgrađe i Petrovaradinsku tvrđavu. Kroz Teslin um i ljubav prema broju tri i jednoj golubici provešće vas Tijana Jevrić i Milica Blešić.

U video radu, omažu nemom filmu i progresivnom 19. veku, Ivana Janošev nam predstavlja proces stvaranja umetnika, praveći paralelu između umetnosti i nauke.

Park predstavlja ambijentalnu celinu posvećenu Teslinom značajnom otkriću – neonu – i pomenutim remek delima svetske književnosti. U ovom neobičnom prostoru kontemplacije, koji su za nas stvorili i oživeli dr Monika Bilbija Ponjavić i Miloš Martinov, imaćete priliku da čujete i vidite fragmente dela koja je Tesla toliko voleo.

Određeni segmenti Tesla – svetlosne galerije realizovaće se u Planetarijumu, u saradnji sa Komitetom za razvoj svemirskog programa, kao i Astronomskim društvom Novi Sad. Planetarijum postaje prostor u kom se spajaju svetlosni i zvučni efekti sa književnošću i univerzumom. Kontemplirajući pod zvezdanim nebom publika će moći da doživi Teslin mikrokosmos kroz tekstualne fragmente dela koje je Tesla znao napamet, citate, komentare na dela i zanimljivosti, u reinterpretaciji glumca Jugoslava Krajinova. Na taj način ćemo stvoriti unikatan prostor promišljanja za svakog posetioca Tesla – svetlosne galerije.

Upoznajmo umetnike Tesla – svetlosne galerije:

Miloš Martinov, dizajner zvuka. Rođen u Novom Sad gde je završio i master dizajna zvuka na Akademiji umetnosti. Iza sebe ima dugačku, svetsku karijeru DJa, producenta i edukatora, ali i brojne projekte u sferi dizajna zvuka i kompozicije muzike za umetničke projekte.

Ivana Janošev, rediteljka. Rođena je Novom Sadu gde je diplomirala i masterirala multimedijalnu režiju na Akademiji umetnosti. Režirala je sedam pozorišnih predstava, snimala i montirala više kratkih video radova. Trenutno priprema svoj prvi dugometražni film.

Tijana Jevrić, multimedijalna umetnica. Završila je Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Realizovala je brojne projekte, publikacije, samostalne i grupne izložbe u Srbiji i inostranstvu, od kojih se posebno izdvaja Ars Elektronika.

dr um. Monika Bilbija Ponjavić, multimedijalni umetnik i scenski dizajner. Završila je arhitekturu, teatrologiju, teoriju dramskih i audio-vizuelnih umetnosti i scenski dizajn na univerzitetima u Banjaluci, Amsterdamu, Helsinkiju, Beogradu i Novom Sadu. Realizovala brojne porjekte, izlagala samostalno i grupno, od čega posebno izdvaja Praško kvadrijenale.

Alex Prooper je digitalni umetnik koji je isprva studirao fiziku, ali ga je životni put odveo u softversku industriju pre više od 35 godina. Najpre je radio kao dizajner i programer, a potom se sve više fokusirao na stvaranje umetnosti putem sopstvenog softvera.

Simone van Dam je studirala na Akademiji vizuelnih umetnosti u Amsterdamu i sa Alexom radi poslednjih petnaest godina. Oni su dvojac AlekP koji prikazuje svoje radove na festivalima, umetničkim izložbama, galerijama i muzejima. Radili su za nekoliko kompanija kao što su Shell, Unilever i KPN.

Dejan Stojkov je mladi novosadski vizuelni umetnik koji istražuje svet umetnosti kroz proces stvaranja, predstavljanja i implementacije u raznim oblicima kao što su fotografija, video i animacija. Stvarajući različite vizualne sadržaje, njegov rad se može videti u kulturno umetničkim događajima, muzičkim festivalima i spotovima, kratkim filmovima, filmovima i raznim umetničkim manifestacijama.

Đorđe Popović, grafički inženjer i strastveni zaljubljenik u primenjenu fotografiju i videografiju, može se pohvaliti impozantnim portfoliom koji obuhvata preko hiljadu video radova tokom protekle decenije. Kroz bogato iskustvo, stekao je duboko razumevanje ovih disciplina, a posebno se ističe u kreiranju hologramskih instalacija i mapiranih projekcija. Kroz svoje VJ nastupe, uspeva da oživi publiku na velikim događajima, deleći binu sa svetski poznatim muzičarima.

Milica Blešić, studentkinja je Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je već imala priliku da se predstavi pred novosadskom publikom na Kaleidoskopu kulture 2020. godine. Takođe, Milica je bila i deo tima koji je kreirao animacije za izložbu Muzeja grada Novog Sada pod nazivom Ženska strana Grčkoškolske ulice.

Jovana Dugonjić je strudentkinja četvrte godine scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koja se aktivno bavi prostorom i muzikom, stvarajući je i reintrepretirajući.

Scroll to Top