unesco-seeklogo

Neda Nikolić Trio i gošća Danijela Veselinović

Neda Nikolić Trio i gošća Danijela Veselinović

Frula koja je obišla svet! Od Kazahstana do Amerike – Neda Nikolić je srpsku etno muziku predstavila svetu! Sa velikih scena stiže na Doček 7532. gde će 13. januara nastupiti na obodu grada, u Kulturnoj stanici Barka od 20 časova! Od ranih početaka karijere, Neda je nastupala u svim značajnijim koncertnim prostorima u zemlji, te kao počasni gost slavnog Slobodana Trkulje, a na Doček dolazi da novosadskoj publici približi autentični zvuk frule.

Doček 7532. biće obeležen i notama tradicije naše zemlje! Talentovana trubačica Danijela Veselinović, jedna od najuspešnijih mladih žena u Srbiji koja je predstavljala našu zemlju na Expo Dubai 2020. i 2022. godine, nastupiće kao gošća na ovom koncertu i tako nas uvesti u svoj svet muzike i vrhunskog stvaralaštva. Danijelinu trubu pratiće dva sjajna muzičara – Bojan Veselinović (perkusije) i Lazar Marić (klavir). Ovo biti jedinstvena prilika da se tradicionalni zvuci trube i frule predstave u malo drugačijem svetlu.

Trio Nede Nikolić predstavlja različite muzičke stilove, svirajući aranžmane izvornih melodija, etno-džeza, sevdaha, i melodije druge tradicije nama ne toliko poznate, ali ipak bliske. Kao student Irske svetske akademije muzike i plesa, Neda širi zvuk srpske tradicionalne muzike i kombinuje našu muziku sa irskom tradicionalnom muzikom. Istraživanje novih mogućnosti frulaške prakse nastavlja se i na ovom koncertu. Spoj frule, klavira i kontrabasa donosi novi zvuk i prikaz tradicije Balkana sa primesama drugih melodijskih pravaca. Neda implementira zvuk frule u različite žanrove, ali zadržava svoje korene i tradiciju stvarajući na osnovi srpske i balkanske tradicionalne muzike. Na ovaj način gradi svoje ime i stvara novi pravac u frulaškoj praksi. Zajedno sa svojim vrsnim kolegama, Nemanjom Nikolićem za klavirom i Aleksandrom Petrovićem na kontrabasu, prikazaće frulu u novom svetlu.

Danijela Veselinović je pravi virtuoz na trubi i osnivačica Orkestra Danijela koji nije običan ansambl – on je prvi zvanični orkestar na ovim prostorima kojim predvodi dama. Svoj muzički put započela je u Arilju, a svoju trubačku priču razvijala je kroz nižu i srednju muzičku školu u Kraljevu. Akademsku izvrsnost postigla je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom prof. Nenada Markovića. Njena karijera je sinonim za uspeh. Nastupala je sa renomiranim orkestrima poput Beogradske filharmonije i Opere Srpskog narodnog pozorišta. Danijela je bila deo međunarodnih simfonijskih orkestara, oduševljavala na Univerzitetu i Akademiji u Novom Sadu, a njena umetnost prepoznata je i na svetskom nivou, predstavljajući Srbiju na Expo Dubai 2020. Sa samo 9 godina, osnovala je Orkestar Danijela, a ova posebna grupa mladih talenata nije prošla neprimećena – slavni trubač Boban Marković poklonio joj je svoju trubu nazivajući je malom trubačkom princezom.

Danijela Veselinović postala je Mlada heroina Srbije 2016. godine, dok je 2018. uvrštena među 30 najuspešnijih ljudi u Srbiji ispod 30 godina prema BizLife-u.

O Danijelinom talentu, doprinosu svetu muzike i Orkestru koji je osvojio srca publike širom sveta svedoče dokumentarni, nagrađivani filmovi poput Škola nas je održala, Devojčica sa trubom, Princeza Guče, a orkestar je čak učestvovao u snimanju serije Ubice mog oca.

Ulaznice su dostupne na prodajnim mestima Gigs Tiks-a, kao i onlajn na sajtu gigstix.com.

Scroll to Top