unesco-seeklogo

Sedmi Doček u Novom Sadu: Proslava koja je promenila imidž grada

Sedmi Doček u Novom Sadu: Proslava koja je promenila imidž grada

Brend koji je Novom Sadu doneo prestižna priznanja i nagrade, doprineo turističkoj sezoni i imidžu grada, napravio umetnički i produkcijski iskorak i ugostio neka od najvećih svetskih i domaćih imena izvođačke i vizuelne umetnosti – novosadski Doček, biće realizovan sedmi put, kao jedinstvena proslava dve Nove godine u Evropi 31. decembra u Podgrađu i 13. januara na lokacijama širom Novog Sada i u okolini. Prodaja ulaznica za 13. januar 2024. počinje danas u 12 časova.

Nastao u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Doček je u prethodnih sedam godina direktno  doprineo da, uz druge projekte, Novi Sad osvoji prestižna priznanja – nagradu za jednu od najuspešnijih Evropskih prestonica kulture „Melina Merkuri”, nagradu za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, tu je i prestižna UNESCO lista kreativnih gradova, dok se dva puta našao i u nominaciji za Najbolje evropske festivale.

Kao prva proslava Nove godine koja je spojila izvođačku i vizuelnu umetnost, i već obuhvatila spektakularne novomedijske izložbe, Doček nastavlja da postavlja nove standarde, menjajući i praksu tradicionalnog vatrometa koju zamenjuje specijalnim vizuelnim efektima i biorazgradivim materijalima 31. decembra, u duhu već poznate Tesla svetlosne galerije, koja svake godine ima novo izdanje u Podgrađu.

Na sedmi Doček 31. decembra i 13. januara stižu jedna od najboljih harfistkinja sveta, Ketrin Finč, muzičar koji je promenio istoriju harmonike, Rišar Galijano, vrhunski svetski a capella sastav A Fileta, legenda gitare Vlatko Stefanovski, mladi bend čiji su koncerti svi rasprodati, Buč Kesidi, renomirani simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, uz regionalno poznat banjalučki bend SOPOT.

Catrin Finch

Iz najpopularnijih svetskih klubova dolazi i Metju Džonson, jedan od redovnih di-džejeva u čuvenom berlinskom Berghajnu, uz prepoznatljivo ime domaće tehno scene – Marka Nastića, kojima se pridružuju novosadski di-džejevi Runy i 2MUCH, potom dobitnici MTV nagrade i čuvenog hrvatskog Porina, grupa Elemental, kao i legende roka na ovim prostorima – Partibrejkers.

Elemental

Novosadski Big Bend i gosti doneće zvuke Holivuda i najvećih jugoslovenskih filmova, a stižu i ovogodišnji dobitnici najprestižnije regionalne muzičke nagrade Milan Mladenović, Ljubičice, najaktuelniji regionalni tribjut bend iz Srbije ABBA RING, pariski producent i di-džej Frenk Rodžer, avangardna portugalska fado diva Žisela Žoao, predstavnici domaćeg progresivnog alternativnog zvuka Kanda, Kodža i Nebojša u unplugged verziji, začetnik globalnog muzičkog fenomena poznatog kao Balkan bit Kiril Džajkovski, londonski alternativni rok bend Flamingods, jedan od prvih predstavnika domaće elektronske scene di-džej Dejan Milićević, srpska džez diva Lena Kovačević, dečji hor SNP-a i mnogi drugi na gotovo 40 lokacija.

U okviru jedinstvene proslave koja, osim što spaja dve Nove godine, povezuje i dva kalendara, dva pisma, dva računanja vremena i dve vrste umetnosti – izvođačku i vizuelnu, nastavlja se i saradnja sa obrazovnim institucijama, među kojima su Akademija umetnosti u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka, kao i vizuelni umetnici koji svi zajedno stvaraju novo izdanje Tesla svetlosne galerije na Tvrđavi 31. decembra, ali i na posebnom dizajnu scena u zatvorenim prostorima 13. januara.

Od 2017. godine, kada je realizovan prvi Doček pa do poslednjeg, broj noćenja u Novom Sadu skočio je čak 90 odsto u decembru, odnosno 130 odsto u januaru, a u decembru 2022. i januaru 2023. godine ostvaren je najveći broj noćenja u ovim mesecima u poslednjih 20 godina, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Tokom proteklih sedam godina realizovano je više od 400 programa, na više od 100 lokacija u gradu i njegovoj okolini.

Svi programi na Dočeku 31. decembra su besplatni. Ulaznice za Doček 13. januara mogu se pronaći na svim prodajnim mestima Gigstix-a i onlajn na sajtu gigstix.com. Partneri Dočeka su Idea, Birra Moretti, kompanija NIS i DDOR osiguranje.

Sve informacije o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

Scroll to Top