unesco-seeklogo

Istorijski momenat za simbol Novog Sada u okviru Dočeka

Istorijski momenat za simbol Novog Sada u okviru Dočeka

Novi Sad će 31. decembra obeležiti jedan istorijski trenutak kada će po prvi put čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi biti osvetljen umetničkim projekcijama i proširenom realnošću. Na taj način obeležje grada, staro tri veka, biće povezano sa Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada zahvaljujući kome je u prošlosti Srpska Atina bio jedan od prvih osvetljenih gradova Evrope a danas ponosni nosilac titule UNESCO kreativni grad u oblasti novomedijskih umetnosti.

Pored uključivanja jedne od najvećih znamenitosti Novog Sada, Tesla svetlosna galerija će u okviru Dočeka 31. decembra kroz igru svetla i zvuka, interaktivne audio-vizuelne umetničke instalacije, stvoriti potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada, Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa. Umetnički radovi će biti postavljeni širom Podgrađa, od Beogradske do instalacije nekadašnjeg mesta Novosadske kapije, sve do Sata, parka i Planetarijuma na Tvrđavi.

Umetnici iz Holandije, regiona ali i Srbije i Novog Sada učestvovaće u ovogodišnjoj pripremi Tesla svetlosne galerije čineći Doček iznova drugačijim i posebnim u odnosu na sve druge proslave Nove godine u ovom delu Evrope.

Uz Moniku Bilbiju Ponjavić, Đorđa Popovića, Dejana Stojkova, Miloša Martinova, Tijanu Jevrić, Ivanu Janošev i holandske artiste Alex Prooper i Simone van Dam, u tome će im pomoći i studenti Akademije umetnosti i Fakulteta tehničkih nauka, odseka za scenski dizajn, kao i Komitetet za razvoj svemirskog programa i Astronomsko društvo Novi Sad.

Muzički program u Podgrađu

Pored vizuelnog momenta u okviru Dočeka na tri muzičke scene nastupiće mnogobrojni evropski, regionalni i domaći izvođači. U Podgrađu Petrovaradinske tvrđave te noći nastupiće mladi bend čiji su koncerti svi rasprodati Buč Kesidi, potom dobitnici MTV nagrade i čuvenog hrvatskog Porina Elemental, osnivač globalnog fenomena Balkan Bit Kiril Džajkovski, kao i legende roka na ovim prostorima Partibrejkers. Na Doček stižu i ovogodišnji dobitnici najprestižnije regionalne muzičke nagrade Milan Mladenović, Ljubičice, najaktuelniji regionalni tribjut bend iz Srbije ABBA RING, pariski producent i DJ Frank Rodžer, kao i jedan od pionira elektronske muzike DJ Dejan Milićević.

Partneri Dočeka su Idea, Birra Moretti, kompanija NIS i DDOR osiguranje.

Svi programi na Dočeku 31. decembra su besplatni.

Sve informacije o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

Scroll to Top