unesco-seeklogo

Pogledajte kako je bilo na Dočeku 7532. godine!

Pogledajte kako je bilo na Dočeku 7532. godine!

U atmosferi zimske čarolije i žanrovske raznolikosti muzičkog programa na gotovo 40 lokacija u gradu, Novi Sad je obeležio Doček 7532. godine, okupivši značajne umetnike domaće i svetske scene, kao i mnogobrojne posetioce. Nakon sedme po redu umetničke proslave 31. decembra, kojom smo ispratili staru godinu, proslavili smo Doček po julijanskom kalendaru, a ovaj već prepoznatljiv trend-brend u oblasti kulture još jednom je potvrdio da je jedna od najposećenijih proslava u ovom delu Evrope.

Harfistkinja svetskog renomea, Ketrin Finč, svojim virtuoznim izvođenjem očarala je prisutne u Gradskoj kući, dok je čuveni, nagrađivani harmonikaš Rišar Galijano, predstavivši se publici u Gradskoj koncertnoj dvorani, svojim izvođenjem potvrdio zbog čega važi za muzičara koji je promenio istoriju harmonike. Elektro-pop četvorka iz Liverpula, Ladytron, uzdrmala je Pozorište mladih svojim ritmovima, dok je istovremeno Novosadski Big bend uz goste stvorio pravu muzičku čaroliju u Srpskom narodnom pozorištu, donoseći nam muzičke klasike iz jugoslovenskih i svetskih filmova.

I ove godine Doček je bio malo putovanje kroz grad, nudeći nam nezaboravnu kombinaciju muzičkih pravaca i izvođača. Portugalska fado diva Žizel Žoao zauzela je Sinagogu svojim glasom, dok su Flamingods-i očarali publiku Kulturnog centara. Simfonijski orkestar Republike Srpske, zajedno sa bendom SOPOT i specijalnim gostom Markom Louisom, stvorio je nezaboravan ambijent u Srpskom narodnom pozorištu, dok je u Novosadskom pozorištu nastupio jedan od najpopularnijih hip hop sastava u regionu TBF. Dašak tradicije na Doček su doneli Braća Teofilović, Akademski hor Collegium Musicum, Neda Nikolić trio uz gošću Danijelu Veselinović, u kulturnim stanicama u okolini Novog Sada. Kulturne stanice su ugostile i džez divu Lenu Kovačević, zatim omiljenog pop pevača svih generacija Željka Vasića, kao i popularnu pop-rok grupu Neverne bebe.

Islandman, turski muzički trio, nastupio je u Radničkom domu, dok su Kanda, Kodža i Nebojša, oduševili publiku u sali NIS-a. Obnovljeni Distrikt bio je centar elektro zvuka uz di-džejeve Metjua Džonsona i Marka Nastića, sa kojima su binu delili Runy i 2Much, ali je okupio i mlade izvođače domaće scene koji su u saradnji sa platformom Serbia Creates doneli savremene note u objekat Proizvodnja. Uživali smo u nastupima umetnice Zhive, bendova Keni nije mrtav i KOIKOI, kao i zajedničkom nastupu repera Rouzija i Jowama.

Ovogodišnji Doček bio je događaj za pamćenje koji je obogatio kulturni kalendar grada, a mi vam donosimo još nekoliko detalja sa Dočeka 7532. godine u Novom Sadu.

Scroll to Top