unesco-seeklogo

Годину титуле Европске престонице културе Нови Сад затворио уз Дочек

Годину титуле Европске престонице културе Нови Сад затворио уз Дочек

Нови Сад као Европска престоница културе титуларну 2022. годину затворио је уз Дочек, несвакидашњи уметнички и продукцијски програм у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Најбољи европски тренд бренд у области културе 2021. године одржан је по шести пут у Новом Саду, кроз спој визуелне и извођачке уметности.

Публика је синоћ уживала у музичком програму на неколико бина. На главној сцени испред Београдске капије наступили су Perpetuum Jazzile, Kosheen и ди-џеј Biesmans. На сцени смештеној на Тргу проте Михалџића слушали смо Stereo MC’s, Мими Мерцедес и Рођеног, док су у Штросмајеровој улици наступили МонохромРепетитор и Обојени програм.

Тесла светлосна галерија и ове године је оживела Подграђе кроз рад самосталних уметника међу којима су Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, визуелни уметник Горан Деспотовски, уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и други. A да је у Новом Саду култура начин живота и да је година Европске престонице културе направила системске промене у културном животу града показује чињеница да се чак 600 људи пријавило за стручна вођења кроз изложбе „Милева: Ми смо стена” (Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави) и „Милутин: Време и васељена” (Студио М) током последњег дана 2022. године, као и током новогодишње ноћи, а на лицу места било их је и још много више.

Дочек 13. јануара – преко 20 догађаја на исто толико локација

На Дочеку 13. јануара наступиће и овогодишња представница Србије на Евровизији, Констракта, уз бенд Земља грува, који стижу у Српско народно позориште. Електронску музику слушамо на наступу Space Motion & Tribe у Музеју савремен уметности Војводине, док ће рок звуке, свако на свој јединствен начин, донети Shortparis у Фабрици, звезде из Лондона Haelos у Позоришту младих, Сана Гарић у Културној станици Свилара и Ђорђе Давид и Ивана Петерс у Културној станици Барка. Виртуози класичне музике Ке Ма и Шихан Ванг, уз Silk & Wind дуо, одржаће концерт у Новосадском позоришту, а најбољи џез бенд из Србије EYOT у Културну станицу Еђшег. У Радничком дому наступиће хрватски лајв техно састав ABOP, док нас у Српском народном позоришту очекује наступ наше најпознатије певачице духовне и етно музике Данице Црногорчевић.

Већ су распродате улазнице за наступ једног од највећих џез пијаниста данашњице Tigrana Hamasyana у Градској концертној дворани, афричке R’n’B принцезе Nnekе у Синагоги, једног од најпризнатијих европских world music виолиниста Лајкa Феликсa у Реформаторској цркви, певачице чији глас руши границе и пуни велике сале Тијанe Богићевић у Културном центру Новог Сада, као и за концерте холандске музичке диве Севдализе у Српском народном позоришту, светски познатог састава Divanhana у Гимназији „Лаза Костић” и легендарне YU групe у unplugged издању у свечаној сали компаније НИС. Подршку том програму на Дочеку пружила је компанија НИС.

У оквиру Дочека 13. јануара у Културној станици Буковац програм за децу приредиће Удружење уметника Високо Ц, а тамо ће наступити и сјајне девојке које чине тамбурашки састав La Banda. Фузију звукова у Културну станицу Руменка доноси бенд Кал, док ће посебан уметнички програм приредити локалне организације у новоотвореној Културној станици Ковиљ. Улаз на њихове наступе биће слободан.

Улазнице за аудио-визуелне догађаје који ће се 13. јануара одржавати широм града, у оквиру програма Дочек 7531, продају се online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи. За већину наступа капацитети су скоро попуњени, зато набавите улазнице на време.

Фото: Владимир Величковић, Марко Пудић

Scroll to Top